Dečak ubica iz Ribnikara ubeđuje lekare da je skroz normalan

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 13:48

Dečak ubica iz "Ribnikara" ubeđuje lekare da je "skroz normalan"

Dečak ubica iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" počeo je da pokazuje promene u ponašanju i komunikaciji, prenosi "Blic".

Fazu u kojoj je bio miran, gotovo ravnodušan, od pre nekoliko dana zamenili su prvi znakovi nervoze i sve učestalija pitanja kada će biti pušten da izađe na slobodu - što inače nije u planu.

"Dečak ubica sebe posmatra kao normalnu osobu i o sebi govori na taj način. Istovremeno i dalje ne pokazuje kajanje zbog svirepog masovnog ubistva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili bilo kakvu emociju prema ubijenim drugarima ili svojoj porodici, koju je takođe doveo u jezivu situaciju, posebno mlađu sestricu, ni krivu ni dužnu", kaže izvor "Blica".

Sagovornik "Blica" objašnjava da dečak ubica iskazuje niz promena u ponašanju.

"Burno reaguje na male, gotovo beznačajne povode, ili čak i bez povoda. Iskazuje nervozu i rečima i pokretima, sve češće zapitkuje i zahteva. Ali uvek se sve vrti oko njega i sva pitanja koja postavlja vezana su isključivo za njega i njegov komfor. Ljudi iz spoljnog sveta ga ne zanimaju! Njegova nervoza nije povezana sa bilo kakvim kajanjem zbog masovnog ubistva. Njega zanima samo on sam", kaže izvor “Blica”.

Dečak ubica, koji je posle masovnog ubistva 3. maja smešten na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, u prvi mah je bio smiren i hladnokrvan. Provodio je vreme u svojoj sobi, odmarao. Sada je, međutim, opuštenost i leškarenje zamenio šetanjem po sobi i delu ustanove u koju je smešten.

U proteklom periodu bi možda jednom dnevno upitao "da li danas izlazim", a sada je mnogo nestrpljiviji i to pitanje postavlja i nekoliko puta dnevno. Često insistira na odgovoru zašto je u ustanovi kada je s njim "sve u redu" i zašto je zatvoren "kad je normalan". Izvor "Blica" blizak istrazi ističe da je u svemu tome uvek upadljivo da dečak ubica brine isključivo o sebi.

"On ne pokazuje empatiju i brigu prema roditeljima i porodici, osim ako to nema direktne veze s njegovim komforom. Na primer, kada pita kada će njegova porodica nešto da preduzme (oko njegovog oslobađanja). Očigledno nije planirao ovakav ishod, da će biti u ustanovi, već da će odmah na slobodu (jer je u trenutku ubistava imao manje od 14 godina i prema srpskim zakonima ne može biti krivično odgovoran za počinjeni zločin, bez obzira na broj žrtava i iskazanu svirepost, prim. nov.) ", kaže sagovornik "Blica".

Izvor "Blica" ima utisak da je dečak ubica posle faze u kojoj je umislio da je ispunio svoje ciljeve prešao u fazu suočavanja sa realnošću.

U ovom trenutku teško je proceniti u kom pravcu će se kretati ponašanje dečaka ubice, da li će nervoza kulminirati ili će se isprazniti kroz šetnje i propitkivanja.

"Kod njega je već ustanovljeno da postoji opasnost od ponavljanja istog, sličnog ili još svirepijeg dela", kaže sagovornik "Blica".

Na osnovu dosadašnjih informacija, kako smo već pisali, stručnjaci čvrsto veruju da dečak ubica iz nekog razloga nema formiranu važnu komponentu ličnosti, takozvani superego.

Prema teoriji Sigmunda Frojda, začetnika psihoanalize, superego je etička komponenta nečije ličnosti koja dotičnoj osobi daje moralne standarde na osnovu kojih se ponaša. Superego se razvija mahom tokom prvih pet godina života deteta, kao reakcija na roditeljske kazne ili odobravanja. Dete pritom upija moralne standarde svojih roditelja, tradicije porodice i društva u kojem odrasta i u njemu se formira superego, kojim kontroliše agresiju i druge društveno nepoželjne impulse.

Kada dete ima pravilno razvijen superego, ono oseća krivicu ili anksioznost prilikom kršenja etičkih standarda postavljenih od svog superega i ima potrebu da se iskupi za učinjene greške. Kod dečaka ubice ništa od toga ne postoji. Ne oseća krivicu i, štaviše, željno iščekuje trenutak kada će biti pušten sa klinike, a umislio je da to treba da se dogodi svakog trenutka. Ne dobija ni sedative jer je potpuno smiren. Nisu mu potrebni!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.