Dečak poklonio svu svoju ušteđevinu za spas šuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2012, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak poklonio svu svoju ušteđevinu za spas šuma

BRATISLAVA -

Jedan 12. godišnji Slovak poklonio je svu svoju ušteđevinu za zaštitu šuma u Visokim Tatrama koje su napali potkornjaci, jedna vrsta parazitskih tvrdokrilaca.

Kako prenosi AFP, Matej Jurčišin je poklonio 5.000 evra Nacionalnom parku Tatra (TANAP), na severu Slovačke, koji se bori sa ovom pošasti još od novembra 2004.

"Odlazimo u Tatre veoma često i zabrinuti smo zbog onog što se dešava drveću", kazala je Matejeva majka koja je, umesto maloletnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sina, morala da svojim potpisom ozvaniči transakciju.

Uprava parka je saopštila da će Matejevu donaciju iskoristiti za kupovinu 500 feromonskih klopki za insekte i da će darežljivog dečaka redovno obaveštavati o situaciji na terenu.

Potkornjaci uglavnom napadaju stara stable, čineći ih osetljive na teške vremenske uslove. U toku zime 2004, jaki vetrovi su oštetili tri miliona kubnih metara šume u ovom planinskom lancu koji se prostire na granici između Slovačke i Poljske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.