Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca od tri godine i majmuni isto misle

Naučnici iz Nemačke, Španije i Italije pronašli su dokaze da odrasli majmuni tri vrste (bonobo, šimpanze i kapucini) i dete od tri godine, imaju identično osnovno znanje o fizičkim objektima. Sve se svodi na test koji uključuje konopac i nagradu.

"Test smo osmislili kako bismo shvatili na koji način majmuni doživljavaju svet oko sebe. Da li oni imaju ideju o apstraktnim osobinama kao što su gustina ili težina ili se oslanjaju samo na ono što vide, što rade i što zauzvrat >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dobiju?", rekla je Amanda Sid sa Univerziteta Sent Endrju.

Eksperiment je sproveden nad majmunima i decom, a zadatak je uključivao kutiju sa dva komada konopca, prekinutim i netaknutim, koji su bili povezani za nagradu. Samo povlačenje netaknutog konopca zauzvrat bi donelo nagradu u obliku hrane.

U jednoj varijanti kutija je bila pokrivena (sa slikovnim objašnjenjem pravila) dok je u drugoj kutija bila otvorena kako bi majmuni i deca mogli da imaju direktan uvid u pravila. Obe verzije sa sobom su nosile isti zadatak – izbeći prekinuti konopac i izabrati onaj netaknuti.

U "pokrivenoj verziji" ispitanici su morali da se oslanjaju na "objašnjenje" bez mogućnosti da vide šta se u kutiji zapravo dešava. Svi testirani majmuni i deca pokazali su bolje snalaženje kada je pred njih bila postavljena otvorena kutija.

Istraživači zato tvrde da test dokazuje da majmuni i mala deca na isti način doživljavaju slične probleme i da je brzina učenja jednaka kod obe grupe.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.