Izvor: Blic, 03.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca obolela od raka bez rehabilitacije

Deca obolela od raka bez rehabilitacije

BEOGRAD - Dvogodišnja Jelena Bačić iz Beograda neće moći da ode na rehabilitaciju u neki od centara u Srbiji zato što pravilnikom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje iz 1992. godine nije predviđena rehabilitacija za oboljenje koje je ona imala - maligni tumor jajnika.

- Jelena je rođena 2001. godine sa 980 grama. Zbog toga je provela četiri meseca u inkubatoru, iz kojeg je izašla sa dva i po kilograma. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sa deset meseci je dobila maligni tumor na desnom jajniku, pa je dva puta operisana na Dečijoj klinici u Tiršovoj ulici. Zatim je bila podvrgnuta lečenju citostaticima, što je, sve zajedno, uticalo da njen imuni sistem potpuno 'propadne'. Zbog toga je često obolevala, imala je angine, upale uha, bronhitise, upale pluća. Smatrali smo da bi bilo dobro da je negde odvedemo da se odmori, da povrati izgubljenu snagu, pa smo predali zahtev za rehabilitaciju Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, filijali u Beogradu - priča za 'Blic' Jelenin tata Ivan Bačić.

'Osiguranik nema neophodnih medicinskih indikacija, ne ispunjava uslove za rehabilitaciono lečenje', bio je odgovor prvostepene, a zatim i drugostepene komisije RZZO na njihov zahtev za rehabilitaciono lečenje. Roditeljima je objašnjeno da u Srbiji i Crnoj Gori ne postoji centar u kojem bi Jelena mogla da se leči.

Prema rečima Mirjane Ilić, šefa prvostepenih komisija iz RZZO filijale Beograd, mala Jelena ne može da ide na rehabilitaciju jer je iz pravilnika koji je izašao još 1992. godine, zbog manjka sredstava izbačena opcija rehabilitacije obolelih od grupe bolesti u koje spadaju karcinomi, teške anemije i slično.

- Ruke su nam vezane. Nažalost, nisu nam kriterijumi težina bolesti, već šta bi rehabilitacijom moglo da se u određenom slučaju uradi, da li može da se pomogne bolesniku. U tim rehabilitacionim centrima pacijentima obolelim od najtežih bolesti ne može se omogućiti potrebna nega, pa su tako najteži slučajevi najviše pogođeni. Do osamdesetih godina je bar postojala mogućnost da se osiguranik pošalje na klimatsko lečenje, ali sada ništa. Komisija tu ne može mnogo da pomogne jer se prati svaki naš korak pod pritiskom da se sredstva troše namenski - ističe dr Ilić. J. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.