Deca koja su bila prepuštena sama sebi smeštena u Dečje selo

Izvor: B92, 14.Feb.2020, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca koja su bila prepuštena sama sebi smeštena u Dečje selo

Šestoro dece koja su živela sama u Novom Kozjaku, u opštini Alibunar, smeštena su u Dečje selo u Sremskoj Kamenici i osećaju se dobro.

Nad Centrom za socijalni rad u Alibunaru biće pokrenut inspekcijski nadzor, saopštio je danas Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Srbiju je proteklih dana pogodila vest o životu šestoro dece starosti od tri do 16 godina koja u trošnoj kući i u siromaštvu žive sama. Oni brinu jedni o drugima, a najveći teret i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << briga bili su na najstarijoj devojčici.

Kako su ranije mediji preneli, otac dece je u zatvoru, a majka ih je napustila.

Nakon priče u medijma mnogo ljudi se javilo sa željom da pomogne deci. Prvo rešenje bilo je da deca budu smeštena u hraniteljske porodice, ali oni nisu želeli da se razdvajaju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo je od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

Posle posete Centru za socijalni rad Alibunar u četvrtak i vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom centra, izdat je nalog za hitno zbrinjavanje šestoro maloletnika, a deca su juče zbrinuta i smeštena u Dečje selo.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić je u petak boravio sa decom i razgovarao sa direktorom i stručnim radnicima u Dečjem selu o prvim koracima adaptacije.

“Svih šestoro mališana smešteno je u jednu kućicu, u kojoj su dobro spavali, a nakon buđenja i doručka pregledani su i okupani. Deca se dobro osećaju, raspoložena su i, prema rečima stručnih radnika, komunikativna i lako ostvaruju kontakte sa drugom decom u Dečjem selu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Vuletić je rekao da je ta mera privremena, a u daljem postupku, nakon procena stručnih radnika i Centra za socijalni rad u Alibunaru, radiće se na utvrđivanju najadekvatnijeg rešenja za trajno zbrinjavanje te dece. Dodao je da će o utvrđenim propustima i odgovornosti nadležnih pokrajinski sekretarijat izvestiti javnost nakon kompletnog izveštaja inspekcijskog nadzora, koji se očekuje najkasnije za četiri do pet dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.