Deca iz pirotskih sela bez pripremne nastave

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca iz pirotskih sela bez pripremne nastave

Iako je školska godina počela još prvog septembra, deca iz nekoliko pirotskih sela još uvek nisu krenula u pripremni razdred. Roditelji su zabrinuti, jer je pohađanje ovog razreda obavezno po zakonu, a bez potvrde o završenoj pripremnoj nastavi deca ne mogu da se upišu u školu.

Roditelji četvoro mališana iz sela Krupac  kažu da su svoju decu u pripremni razred upisali još u maju ove godine. Zbog toga su se neprijatno iznenadili kada su 1. septembra zatekli zaključanu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učionicu vrtića, koji već decenijama radi pri osnovnoj školi u Krupcu.

Ova deca već desetak dana s nestrpljenjem čekaju da počne nastava.

"Jedva čekam da idem u zabavište i mnogo sam tužna što ne idem", kaže Lana Jovanović.

Roditelji smatraju da je za opstanak sela važno postojanje predškolske nastave, posebno zbog činjenice da će dogodine u pripremni razred krenuti trinaestoro dece.

"Deca treba da idu ovde u školu i da bi ostali ovde da živimo. Ako treba idemo u grad i autobusku kartu moramo da platimo. Ako deca u gradu imaju pet dana zabavišta, tako treba i naša deca ovde da imaju", kaže Maja Janaćković Panić, roditelj.

"I da u slučaju roditelj ne dovede dete u predškolsko biće kažnjen. U ovom slučaju mi smo doveli decu, međutim nas niko nije sačekao, niko nas nije obavestio, niko ništa nam nije rekao i sad ko treba da bude kažnjen?", kaže Snežana Jovanović, roditelj.

Problem je nastao zbog toga što Ministarstvo prosvete ne finansira rad predškolske nastave u selima koja imaju manje od petoro dece. Nažalost, u pirotskom kraju samo dva sela ispunila su ovaj uslov.

U lokalnoj samoupravi Pirota kažu da oni samo finansiraju vrtiće i zabavišta, a da je za raspored rada zadužena predškolska ustanova. Nadležni iz ove ustanove danas su u Nišu u odeljenju Ministarstva prosvete, kako bi rešili problem pohađanja predškolske nastave za decu iz sela.

Kako RTS nezvanično saznaje ova deca će, u pripremni razred, najverovatnije krenuti u ponedeljak 15. septembra.

rts.pirot@rts.rs

+381 10 311 910

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.