Dati Romima pravo na zdravstveno

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dati Romima pravo na zdravstveno

Beograd -- Zaštitnik građana je utvrdio da RFZO ne primenjuje mere "pozitivne" diskriminacije" Roma, koje bi im omogućile da dobiju zdravstvenu zaštitu.

Naime, kako se precizira, zaštitnik građana je utvrdio da RFZO nije obezbedio svim filijalama i ispostavama Fonda da jednako postupaju i primenjuju mere koje omogućavaju građanima romske nacionalnosti s neprijavljenim prebivalištem ili boravištem da pravo osiguranika stiču na osnovu lične izjave o nacionalnoj pripadnosti i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mestu privremenog boravka.

U saopštenju je navedeno da je zaštitnik građana uputio preporuku Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da obezbedi doslednu primenu zakona i ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje građanima romske nacionalnosti koji nemaju stalno prebivalište, odnosno boravište u Republici Srbiji, u svim filijalama i ispostavama. Republički fond za zdravstveno osiguranje u obavezi je da obavesti zaštitnika građana u roku od 30 dana o postupanju po preporuci, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.