Danski nacionalisti: Rusija saveznik, ne neprijatelj

Izvor: B92, 10.Jul.2016, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danski nacionalisti: Rusija saveznik, ne neprijatelj

Kopenhagen -- Predstavnica nacionalističke Danske narodne partije (DF) ocenila je kao grešku stvaranje "neprijateljske slike" o Rusiji na Zapadu.

Kako kaže, umesto toga bi na Rusiju trebalo gledati kao na budućeg saveznika.

"Rusija nema agresivno-ekspanzivnu ideologiju poput Sovjetskog Saveza. Mislim da vodimo potpuno pogrešnu politiku prema Rusiji, sa ekonomskim sankcijama i kritikama (Rusije) iz Evropske unije", rekla je Marie Krarup za dansku državnu televiziju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DR.

Ona nije osporila da je Rusija "velika sila" i da treba biti na oprezu i imati jake odbrambene snage koje su deo NATO alijanse, ;ali je naglasila i da se s Rusima mora razgovarati, "jer u velikoj meri imamo zajedničke interese i zajedničke izazove - teror, islam i migrantsku krizu".

Desničarska DF je druga po snazi stranka u danskom parlamentu, a ima više poslanika i od liberala koji predvode manjinsku vladu desnog centra u kojoj nema predstavnika DF-a, ali od čije podrške u najvećoj meri zavise odluke te vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.