Dani vina u znaku rodne godine

Izvor: Politika, 11.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dani vina" u znaku rodne godine

Banoštor – Miriše mlado vino, devojke i momci u narodnim nošnjama muljaju prvo grožđe, pije se prva šira, a lica vinogradara ozarena. Kažu, biće ovo jedna od najboljih berbi u poslednjih desetak godina. Grožđe slatko, sunce ga "nahranilo" šećerom, rodilo osam do deset tona po hektaru, a vinogradari iz Banoštora, okupljeni oko udruženja "Sveti Stefan", zadovoljno trljaju ruke – ove godine valja im obrati oko 300 hektara vinograda, izmuljati, ocediti, odnegovati i ponuditi tržištu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Banoštor je dobio i prve viteze vina – Milicu i Jovana Ačanskog.

Na "Dane grožđa" u Banoštor stiglo na stotine gostiju da prate takmičenje vinara i proizvođača rakije. Ove godine, žiri je ocenjivao 95 uzoraka i dodelio dva šampionska pehara – Milanu Šijačkom iz Banoštora za "italijanski rizling" i Đorđu Milutinoviću, iz Beočina, za rakiju od kajsije. Zlatna medalja za belo vino otišla je u Ilok, Zlatku Zajecu. Crvena vina, "župski bojadiser" Đorđa Borka, "kaberne sovinjon" Đure Kubečke, iz Erdevika, "merlo" Milana Šijačkog, iz Banoštora, i "kuvije", vinarije "Horvat", okitila su se zlatnim medaljama. Proizvođači "fruškogorskog bermeta" nisu ove godine komisiji ponudili vino koje bi zavredelo "zlatnu bocu", a srebrne medalje dobili su Milan Šijački i Jovica Ačanski, iz Banoštora, i Radovan Opalić, iz Sremskih Karlovaca.

Pred žirijem su se našla i tri uzorka voćnog vina. Srebrnu medalju, za vino od višnje, dobila je vinarija "Vojinović" iz Ledinaca. "Pozlatila" se rakija lozovača Marka Bašlića, iz Brazilije kod Beočina, a zlatna medalja pripala je i Antonu Prisonu iz Novog Sada, za rakiju od kajsija.

Tri dana Banoštorci su slavili "Dane grožđa", dvanaeste po redu, točilo se vino, pevalo i igralo, a vinari su razmenjivali iskustva.

– Odavno grožđe nije bilo tako kvalitetno. Imam četiri hektara pod vinogradom, dobiću najmanje 15.000 litara najkvalitetnijeg vina. Milina je raditi kad ovako rodi – kaže nam Jovan Ačanski, koji je ove jeseni proglašen prvim "vitezom vina" iz Banoštora, naravno, zajedno sa suprugom Milicom.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.