Dani Nemačke u Srbiji

Izvor: RTS, 07.Nov.2009, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani Nemačke u Srbiji

Povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida, nemačka ambasada u Beogradu organizuje Dane Nemačke u Srbiji. Manifestacija bi trebalo da zainteresuje sve građane Srbije, rekao ambasador Nemačke u Beogradu.

Ambasada Nemačke u Beogradu, povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida, organizuje Dane Nemačke u Srbiji koji su počeli danas i trajaće do 12. novembra.

Od predstavljanja nemačkih proizvoda, do povezivanja poslovnih škola dveju zemalja, Dani Nemačke bi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako za Radio-televiziju Srbije kaže nemački ambasador Volfram Mas, trebalo da zainteresuju sve građane Srbije za zajedničke interese i dodirne tačke naša dva naroda.

Centralni događaj proslave pada Berlinskog zida u Srbiji bio je koncert, retrospektiva nemačke muzike u Centru "Sava".

"Za nas je pad Berlinskog zida bio veliki izazov jer su se svi pitali kako će Nemačka izaći na kraj sa činjenicom da dobija natrag jednu petinu svoje zemlje. Međutim, uskoro smo postali jedna od lokomotiva Evropske unije", rekao je Mas. Kako je istakao, postoji više elemenata tog uspeha.

"Kao prvo, nismo počeli od nule. U Zapadnoj Nemačkoj je postojala jaka baza. Ali, čak i važnije od toga je da smo prepoznali da na istoku ima mnogo dobro obrazovanih i sposobnih ljudi koji su spremni da se takmiče. Danas imamo sistem koji je spreman da ponudi šansu svima ali i da izaziva ljude da dokažu svoj potencijal", istakao je Mas.

Nemački ambasador je dodao da je takav sistem doneo uspeh koji se ilustruje sledećim brojkama. "U trenutku ujedinjenja, Istok je imao nacionalni proizvod koji je samo 33 odsto zapadnog. Sada je to 70 odsto, pri čemu neke istočnonemačke oblasti imaju i veći proizvod od nekih sa Zapada", istakao je Mas.

Komentarišući da li Srbija ima neke od tih kvaliteta i da li je sposobna za sličan uspeh, Mas je rekao da je uvek tvrdio da je narod Srbije sposoban za napredak.

"Isto tako je važno i to što imate odlučno rukovodstvo koje sprovodi reforme. Posebno otkad je na izborima izabrana proevropska vlada", naglasio je Mas.

Nemački ambasador kaže da je od tada tempo reformi ubrzan. "Uveren sam da Srbija ima potencijala i da je spremna da taj potencijal i iskoristi za najbrži mogući napredak", istakao je Mas.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kultura - zajednička vizija

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2009, 21:05

Nemačka ambasada i Gete institut narednih dana organizuju "Dane Nemačke u Srbiji". Tokom manifestacije obeležava se jubilej - 20 godina od pada Berlinskog zida

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.