Danas sastanak Josipovića i Tadića

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2011, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas sastanak Josipovića i Tadića

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović počinje danas dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i učestvovati na Devetom regionalnom sastanku šefova na vrhu država jugoistočne Evrope.

Josipović će danas posetiti predstavnike Hrvata i hrvatskih institucija na području istočnog Srema u Srbiji, a u Šidu i Kukujevcima će razgovarati s predstavnicima lokalnih vlasti, predsednikom Hrvatskog nacionalnog veća Slavenom Bačićem i biskupom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sremskim Đurom Gašparovićem. Za popodne je planiran sastanak Josipovića sa srpskim kolegom Borisom Tadićem.

Josipovićeva poseta događa se u jeku zategnutih odnosa između Srbije i Hrvatske. Da podsetimo, pre nedelju dana razmenjene su oštre rečenice između visokih državnika dveju zemalja, premijerke Hrvatske Jadranke Kosor i ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića. Naime, nakon sastanka sa predsednikom vlade u Prištini Hašimom Tačijem, Kosorova je izjavila da je Hrvatska najveći prijatelj Kosovu na Balkanu i da treba da se ugase paralelne strukture na Kosovu. Reagujući na njenu izjavu, Jeremić je dan kasnije prokomentarisao da „kome je Jadranka Kosor prijatelj, neprijatelji mu i ne trebaju“.

Kako bi „stišao strasti“, predsednik Srbije Boris Tadić je u zvaničnoj poseti Pragu, dva dana kasnije, osudio neprimerene izjave koje su dali šef srpske diplomatije i hrvatska premijerka. On je tada upozorio da Beograd i Zagreb moraju

da nastave putem dijaloga kako su ga na viši nivo digli on i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, "jer su odnosi između Srbije i Hrvatske od fundamentalnog značaja za sudbinu jugoistočne Evrope". Ipak, nije prihvatio Josipovićev poziv da prisustvuje koncertu Beogradske filharmonije u Dubrovniku.

Sa druge strane, hrvatski predsednik Ivo Josipović je povodom ovog događaja izjavio da niko ne treba da bude nezadovoljan zbog izjava predsednice Vlade Jadranke Kosor o Kosovu, jer je Hrvatska priznala Kosovo i ponaša se u skladu sa time“. Njegova poseta Srbiji pokazaće u kom pravcu će se dalje razvijati odnosi između Srbije i Hrvatske i da li će ostati na pomenutom visokom nivou.

Predsednici Srbije i Hrvatske učestvovaće sutra na Devetom regionalnom samitu  šefova država jugoistočne Evrope, čiji su suorganizatori Unesko (UNESCO) i Savet Evrope, a koji će biti održan na arheološkom nalazištu Viminacijum kod Požarevca. Samit će biti održan u okviru programa "Dijalog civilizacija - kultura i kulturno nasljeđe", čiji je cilj saradnja u kulturi i zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Učešće na samitu su, pored Tadića i Josipovića, potvrdili predsednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.