Danas je Svetski Dan obolelih od autizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2011, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetski Dan obolelih od autizma

NOVI SAD -

Svetski Dan osoba obolelih od autizma 2. april, u Novom Sadu biće obeležen "Šetnjom za autizam" u kojoj će, od Dunavskog parka do Trga Slobode, učestvovati deca i odrasli sa autizmom, roditelji, članovi i prijatelji Društva za pomoć osobama sa autizmom Grada Novog Sada.

Ovo društvo će zajedno sa Republičkim udruženjem Srbije za pomoć osobama sa autizmom i globalnom zajednicom autizma po četvrti put obeležiti Svetski dan autizma.

Okupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učesnika je u 11.30 u Dunavskom parku, a dolazak na Trg Slobode u 12 časova, gde će se deliti flajeri i građani informisati o autizmu i aktivnostima Društva.

Ovaj događaj je i najava Aprilskih dana autizma u Novom Sadu, odnosno kampanje za zaštitu prava osoba sa autizmom "Kišobran za sve", koja će biti obeležena od 11. do 20. aprila nizom događaja i manifestacija.

Beograd i Novi Sad se ove godine, povodom Svetskog Dana obolelih od autizma, priključuje globalnoj kampanji "Osvetljeno plavim", u okviru koje će najpoznatija gradska obeležja i zgrade biti osvetljeni plavim svetlom 1. i 2. aprila, čime se doprinosi skretanju pažnje na autizam, stanje za koje je procenjeno da pogađa 67 milliona osoba širom sveta, i podržva inicijativu podizanja svesti o autizmu u našoj lokalnoj zajednici.

U Srbiji nema preciznih podataka koliko dece boluje od autizma, ali se pretpostavlja da sa tim razvojnim poremećajem u Srbiji živi oko 2.500 osoba.

Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija i javlja se kod šest od 1.000 osoba.

Mnoge osobe sa autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu - imenom, umesto u prvom licu 'ja', često se ne odazivaju na svoje ime i izbegavaju pogled prema ljudima.

Neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju.

Ponašanje autističnih osoba karakterišu i ograničeni i ponavljajući oblici ponašanja koji se manifestuju kroz ponavljanje istih pokreta, radnji, reči, interesovanja, težnji ka istovetnosti i otporu prema promenama.

Autizam je složen razvojni poremećaj, obično se javlja tokom prve tri godine života, četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

Dan osoba obolelih od autizma uveden je rezolucijom Generalne skupštine UN 18. decembra 2007. godine, od kada se obeležava širm sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Korak za zdravo srce

Izvor: RTS, 02.Apr.2011

Prva organizovana šetnja za zdravo srce održaće se u subotu, 9. aprila. Start će biti u Beogradu, na Adi Ciganliji, Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, u Nišu na Niškoj tvrđavi, Gradskom bedemu u Čačku, kao i u Spomen parku "Šumarice" u Kragujevcu...Organizovanom šetnjom građani Srbije...

Nastavak na RTS...

Neophodni servisi za pomoć obolelima od autizma

Izvor: Politika, 02.Apr.2011

Potrebno veće razumevanje sredine za porodice obolelih. – Autizam kao poseban predmet..Život porodica u kojima dete boluje od autizma veoma je težak. To najbolje znaju roditelji takve dece. Njima je neophodna podrška društva i razumevanje sredine u kojoj žive i rade. Ustanova za dnevni boravak...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.