Danas je Sveti Ignjatije, OVO ne radite!

Izvor: Mondo, 02.Jan.2017, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Sveti Ignjatije, OVO ne radite!

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Ignjatija Bogonosca, "koji je stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga" a koga je "kao malog, Isus držao na rukama".

Foto: screenshot/youtube

  Prema predanju vezanom za ovu slavu u Srba, Gospod je, podučavajući svoje učenike smernosti, uzeo jedno dete i rekao: "Ko se ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom".

To dete bio je Ignjatije. Kada je odrastao, bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << a kasnije episkop u Antiohiji, gde je prvi uveo antifonski način pojanja u crkvi.

To je pojanje za dve pevnice tako da kad na jednoj strani pojanje prestane, na drugoj počinje, a ovaj se način pojanja Svetom Ignjatiju čudotvorno otkrio.

Ovo su najveće srpske svetinje (FOTO)

U to vreme je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu protiv Persije, čuo za Svetog Ignjatija i pokušao da ga savetima i pretnjama, čak ponudom senatorske titule, okrene od vere. Kad nije uspeo, naredio je da ga okovanog pošalju u Rim i bace u arenu pred zveri.

Teški put od Antiohije do Rima svetitelj je proveo u molitvi i želji da strada za Gospoda. Lavovi su ga rastrgli u rimskoj areni 106. godine.

Od svetitelja i mučenika ostalo je samo njegovo srce ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

Prema predanju, na današnji dan se ne rade teški poslovi, naročito ženski, kao što je predenje, tkanje, šivenje.

Ponegde se mesi kolač i deli deci, ali ih prvo povuku za uvo da što više porastu u novoj godini.

Domaćice danas na poseban način hrane živinu: u krug, načinjen od položenog konopca, baca se specijalno spremljeno žito.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS JE SVETAC, ISPOŠTUJTE OBIČAJE: Evo šta sve NE SMETE da radite!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jan.2017

Danas hrišćani slave prvu slavu u Novoj godini, prema pravoslavnom kalendaru, Svetog Ignjatija, poznat kao Bogonosac...Bogonoscem je nazvan jer ga je, kao maloga, Isus uzeo na ruke i uzdigao, a, sa druge strane, Ignjatije je uvek nosio Boga u srcu i mislima...Za ovaj nadimak u narodu postoje dva objašnjenja...Živ...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.