Danas je Dan Ujedinjenih nacija

Izvor: Blic, 24.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Dan Ujedinjenih nacija



Ujedinjene nacije (UN) obeležavaju svoj dan, u znak sećanja na 24. oktobar 1945. kada je ratifikovana Povelja UN. Povelja UN, kojom se osniva svetska organizacija, potpisana je 26. juna 1945. u San Francisku, a stupila je na snagu 24. oktobra 1945. pošto ju je ratifikovalo pet stalnih članica (Kina, Francuska, tadašnji ŠSR, SAD, Velika Britanija) i većina ostalih potpisnika.


Kao ciljevi UN u Povelji se navode održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, razvijanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prijateljskih odnosa među narodima, ostvarivanje međunarodne saradnje u rešavanju međunarodnih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i humanitarnih problema, kao i borba za poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, bez obzira na rasu, pol, jezik ili veru.

Svrha UN je i da predstavljuju centar za usklađivanje akcija zemalja u postizanju ovih zajedničkih ciljeva, dodaje se u Povelji.

Odredbe Povelje UN obavezujuće su za sve njene članice kojih je danas 192.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov: Povelja UN stupila na snagu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2008

Na današnji dan 1945.godine stupila je na snagu Povelja Ujedinjenih nacija, koju je u junu 1945. u San Francisku potpisala 51 zemlja osnivač svetske organizacije, uključujući Jugoslaviju. Danas je petak, 24. oktobar, 298. dan 2008. Do kraja godine ima 68 dana.....1360. - Engleski kralj Edvard III...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danas 63. rođendan Ujedinjenih nacija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Okt.2008

Ujedinjene nacije obilježavaju danas svoj dan, u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine kada je ratifikovana Povelja UN. Kao ciljevi UN u Povelji se navode održavanje međunarodnog mira i sigurnosti razvijanje prijateljskih odnosa među narodima, os ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jubilej Ujedinjenih nacija

Izvor: RTV Pink, 24.Okt.2008

Godissnjica ratifikovanja Povelje UN. . . Ujedinjene nacije obelezzavaju danas svoj dan, u znak sechanja na 24. oktobar. 1945, kada je ratifikovana Povelja UN.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.