Danas je Aranđelovdan: Da li grešite ako ne spremite žito?

Izvor: Prva.rs, 21.Nov.2015, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Aranđelovdan: Da li grešite ako ne spremite žito?

Ovaj dan ustanovljen je kao praznik Arhangela Mihaila u vreme Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326).
Izabran je novembar jer se zna da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđelskih, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je Arhangelu Mihailu.
Arhangel Mihailo je prvi među Anđelima, i vojvoda anđelske, nebeske vojske. Njegovo ime na jevrejskom znači „ravan Bogu“.
Arhangel Mihailo je predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << kako u desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.
Postoji verovanje kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak. On je prema verovanju “živi svetac”.
Upravo iz tog razloga, postoji i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da se ne sprema žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu  jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.
Veruje se da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti, kao i da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.
Jedno narodno verovanje kaže da se, prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća!
U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.
Prisutan je u svim religijama, ne samo u hrišćanstvu, i obeležen je crvenim slovom. Prema pravoslavnom kalendaru, crveno slovo predstavlja neradan dan i u kući se obavljaju samo nužni poslovi.
Arhangel Mihail smatra se naročito čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.
Za njim slede Gavril, anđeo blagovesnik, predstavljen sa fenjerom i ogledalom od zelenog kamena jaspisa koji je simbol “božje premudrosti”.
Rafail je iscelitelj i u ruci drži lekarski alabastar, Uril je oganj i svetlost Božja, Salatil “molitvenik Božji” sa licem i očima podignutim ka nebesima.
Jegudil nosi zlatni venac u slavu Boga, Varahil sa belim ružama u nedrima nosi blagoslov Božji, a Jeremil se poštuje kao nosilac uzvišenih misli koje čoveka uzdižu ka Bogu.
Sveti Arhangel Mihailo je najugledniji među bestelesnim silama i najbliži nebeskom prestolu i smatra se da je on spasio vojsku anđela od ponora palih Satanailovih anđela.
Svetog Arhangela kao svog zaštitnika danas slavi i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knjaz Miloš Obrenović (1780-1860).
Arhangela Mihajla je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.
Izvor: ebraničevo, svevesti

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Danas je Aranđelovdan

Izvor: RTS, 21.Nov.2015

Crkva i vernici danas slave Sabor Svetog arhanđela Mihaila - Aranđelovdan. Prema broju svečara, tek je malo iza Svetog Nikole. . Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom, i to ime po...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.