Danas i miting i kontramiting islamskih veroučitelja!

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2010, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas i miting i kontramiting islamskih veroučitelja!

Hajrudin Bulić, predsednik Udruženja veroučitelja pri mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, rekao je da će danas u Beograd dovesti oko stotinak veroučitelja. Na drugoj strani, zamenik reis ul uleme i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pozvao je veroučitelje i njihove porodice da se okupe danas ispred zgrade Vlade Srbije na kontramitingu veroučiteljima koji podržavaju Islamsku zajednicu u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Bulić kaže da skup nije prijavljen MUP-u jer oni nemaju nameru da se zadržavaju ispred zgrade vlade više nego što će biti potrebno da od premijera dobiju odgovor u vezi sa prijemom.

Ostalo je, kaže on, više protestna šetnja sa kojom oni žele da skrenu pažnju javnosti na pritiske koje na njih sada vrši Zilkić.

Hajrudin Bulić, predsednik Udruženja veroučitelja pri mešihatu Islamske zajednice u Srbiji je kazao da oni premijeru Mirku Cvetkoviću žele da objasne razloge njihovog nezadovoljstva izborom reis ul uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića koji ih, nakon izbora za člana vladine Komisije za verounaku, ucenjuje i vrši na njih pritisak.

"Zilkić i njegovi saradnici nas sada ucenjuju da pređemo i podržimo njihovu opciju jer ćemo, kažu, samo tako sačuvati posao", rekao je Bulić ocenivši to kao svojevrsno nasilje i pretnju.

Zamenik reis ul uleme i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pozvao je danas veroučitelje i njihove porodice, koji podržavaju Islamsku zajednicu Srbije, da se okupe ispred zgrade Vlade Srbije na kontramitingu veroučiteljima koji podržavaju Islamsku zajednicu u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić.

Jusufspahić je rekao da će njihov kontramiting biti održan od 10 do 13 sati i da će Islamska zajednica Srbije od tog protesta odustati samo u slučaju da to učini i druga strana.

Jusufspahić je na konferenciji za novinare u beogradskoj Barjakli džamiji rekao da je Islamska zajednica Srbije prijavila okupljanje s ciljem da se, kako je rekao, čuje njihov glas.

On je pozdravio potonje postupke Vlade Srbije, odnosno države koja se, kazao je, polako opredeljuje za Islamsku zajednicu Srbije uključivanjem Zilkića u vladinu Komisiju za veronauku i izborom vrhovnog poglavara za člana u Međureligijskom savetu.

Od oktobra 2007. godine u Srbiji deluju dve opcije islamske zajedice - Zukorlićeva i Zilkićeva i one se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi oko prevlasti nad vernicima, imovinom i sada oko veronauke su česti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.