Danas: Pravi se plan za smeštaj izbeglica

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Danas": Pravi se plan za smeštaj izbeglica

Beograd -- Vlada Srbije razrađuje plan gde će smestiti oko 6.000 izbeglica iz ratnih zona zemalja Bliskog istoka, a aktuelan je spisak od 15 do 18 gradova, piše "Danas".

Kako je precizirano, reč je o centrima u kojima će biti smešteni oni koji na svojoj izbegličkoj balkanskoj ruti budu zadržani u Srbiji.

"Za sada se sigurno zna da će se među tih 15 do 18 gradova sigurno naći Aleksinac, Tutin i Subotica. Takođe, centri u Krnjači i Preševu biće aktuelni i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovom kontekstu", rekli su za "Danas" diplomatski izvori zaduženi za pomoć Vladi Srbije u rešavanju izbegličke krize.

Kako se navodi, ostale lokacije se analiziraju, a konačna odluka još nije doneta.

"Reč je o veoma osetljivom poslu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da lokalne zajednice nisu pripremljene za smeštanje većeg broja izbeglica u svom neposrednom susedstvu, odnosno da su sklone ozbiljnim protestima, što se u praksi nekoliko puta pokazalo u prethodnim godinama", upozoravaju sagovornici "Danasa".

Oni, takođe, upozoravaju da se u procesu selektovanja gradova u kojima će trajnije biti smeštene izbeglice, čine mnogi propusti.

Diplomatsi izvori, takođe, skreću pažnju i na to da je Komesarijat za izbeglice koji formacijski treba da vodi ovaj proces "ražalovan" i time se uglavnom bavi Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin sa nekoliko svojih ljudi.

“To je dovelo do jako loših odnosa Komesarijata, tj. komesara za izbeglice Vladimira Cucića i ministra Aleksandra Vulina i njegovih ljudi. Javna je tajna da se Cuciću već jako dugo sprema smena, što je realno očekivati nakon vanrednih izbora na proleće", napominju sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora zaduženi za pomoć Vladi Srbije u rešavanju izbegličke krize.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.