Danas 12 godina od smrti Slobodana Miloševića

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas 12 godina od smrti Slobodana Miloševića

Danas se navršava 12 godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije, haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Milošević je umro 11. marta 2006. godine u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobedom kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na izborima za predsednika SRJ.

Posle pobede DOS-a na tim izborima 24. septembra 2000, ne želeći da prizna poraz, Milošević i njegova Socijalistička partija Srbije izazvali su postizbornu krizu koja je okončana 5. oktobra nakon masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Haškom tribunalu izručen je 28. juna 2001. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.