Dan uoči rata u znaku sećanja na žrtve

Izvor: RTS, 24.Jul.2014, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan uoči rata u znaku sećanja na žrtve

U znak obeležavanja godišnjice poslednjeg dana mira pre početka Prvog svetskog rata, 27. jula, u mnogim zemljama učesnicima Velikog rata, uključujući i Srbiju, biće održana muzička manifestacija na mestima koja su istorijski najznačajnija za taj rat, saopštila ambasada Italije u Beogradu.

Italija je inicijator međunarodnog projekta "Tišina" koji je osmišljen u znak sećanja na žrtve rata, a muzikom, kao jedinstvenim jezikom koji je univerzalno prihvaćen i priznat, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biće izraženo sećanje i poštovanje prema žrtvama, prenosi Tanjug.

"Na predlog Italije, koja je za tu priliku pozvala trubače iz svih zemalja, tadašnjih učesnica, da sviraju istog dana na onim mestima koja su istorijski najznačajnija za rat, sećanje na žrtve biće horsko i uz note 'Tišine'", precizirano je u saopštenju.

U Srbiji će muzička manifestacija biti održana na Kalemegdanu, kod spomenika "Pobednik", 27. jula u 19 časova, a nastupaće orkestar Garde Vojske Srbije.

Manifestacija će istog dana biti održana u 14 časova na visoravni Folgaria u italijanskoj pokrajini Trentino.

Obeležavanju su se pridružile još i Velika Britanija, SAD, Grčka, Portugal, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Kostarika, Crna Gora, Rusija, Kuba i Poljska, stoji u saopštenju italijanske ambasade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.