Dan marke - 150 godina od slanja prve srpske razglednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 12:11

Dan marke - 150 godina od slanja prve srpske razglednice

Pošta Srbije pustiće danas u opticaj prigodno izdanje poštanskih marki kojim će biti obeležen Dan marke.

Motiv ovogodišnjeg izdanja je jubilej prve srpske razglednice koju je na srpskom jeziku iz Beča, 19. maja 1871. godine poslao Jovan Manojlović, iz redakcije satiričnog časopisa "Zmaj", na adresu advokata Dimitrija Manojlovića u Sombor, saopštila je Pošta Srbije.

Razglednica je i naručena od strane časopisa "Zmaj|, koji je te 1871. izlazio u Beču, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po njemu je i popularno tako nazvana.

Urađena je tehnikom kolorisanog bakroreza kod bečkog tipografa Rudolfa Širera fon Vajdhajma, dok je likovno rešenje - crtež mitskog bića zmaja sa raširenim krilima i prikazima Carigrada i Moskve između kojih parobrod plovi pod srpskom zastavom, uradio geodetski oficir Petar Manojlović.

Razglednica "Zmaj" jedna je od prvih u svetu, do danas je sačuvan samo jedan primerak, a ušla je u enciklopediju kod nas u Jugoslavenski leksikografski zavod (JLZ) i predstavlja svetski raritet.

Poslednji put prodata je sadašnjem vlasniku na aukciji 2009. godine u Salcburgu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pošta Srbije pušta u opticaj marku sa motivima prve srpkse razglednice

Izvor: Beta, 19.Maj.2021

Pošta Srbije pustiće danas u opticaj prigodno izdanje poštanskih maraka kojim obeležava Dan marke, saopšteno je danas iz tog javnog preduzeća.Motiv ovogodišnjeg izdanja je jubilej prve srpske razglednice, koju je na srpskom jeziku iz Beča, 19. maja 1871. godine, poslao Jovan Manojlović, iz redakcije...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.