Dan garde Vojske Srbije

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan garde Vojske Srbije

Obeležava se Dan garde Vojske Srbije, najelitnije jedinice oružanih snaga. Prioriteti u sistemu odbrane završetak reformi i procesa profesionalizacije vojske, rekao ministar Šutanovac. Predsednik Tadić čestitao praznik, poželevši pripadnicima garde dobro zdravlje i profesionalni uspeh.

Garda Vojske Srbije (VS), najelitnija jedinica oružanih snaga, obeležava svoj dan, nastavljajući tradiciju dugu 179 godina.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svečanosti održanoj u kasarni "Dedinje" da su najveći prioriteti u sistemu odbrane završetak reformi i procesa profesionalizacije Vojske Srbije.

Ministar odbrane je istakao i da su u protekle dve godine reformski procesi u sistemnu odbrane uspešno sprovođeni o čemu govori i vraćeno poverenje građana u Vojsku Srbije.

Šutanovac je dodao da je jedan od pokazatelja za to i mnogostruko veći odziv kandidata za upis na Vojnu akademiju i Vojnu gimnaziju kao i da je odziv regruta za služenje vojnog roka s oružjem veći nego za civilnu službu, po prvi put od kada je ta mogućnost uvedena.

Šutanovac je naveo i da se na konkurs za prijem oko 2.400 profesionalnih vojnika javila po tri kandidata za jedno mesto, podsetivši da pre nekoliko godina uopšte nije bilo moguće pronaći dovoljno kandidata.

Modernizacija i reforme u Vojsci Srbije

Ministar je rekao i da će krajem sledeće godine biti završeni reformski procesi u Vojsci Srbije i ukazao da proces opremanja i modernizacije zavisi od ekonomske krize.

Na svečanosti je pročitana čestitka predsednika Srbije Borisa Tadića, a najistaknutijim pripadnicima jedinice uručene su nagrade i priznanja.

"Tokom gotovo dva veka postojanja i rada, stekli ste renome elitne jedinice Vojske Srbije. U prethodnoj godini doprineli ste uspešnom stvaranju moderne i funkcionalne Vojske", navodi se u čestitki predsednika Tadića.

Tadić je uveren da će pripadnici Garde i ubuduće, odnosom prema radu, dužnostima i zadacima, "pokazivati da samo najbolji, disciplinovani i obućeni pripadnici Vojske mogu biti deo ove počasne i reprezentativne jedinice".

"Uz čestitke za praznik, želim vam dobro zdravlje i uspeh u profesionalnoj karijeri", navodi se u čestitki.

Svečanosti je prisustvovao načelnik generalštaba VS general potpukovnik Miloje Miletić, a pripadnici Garde priredili su i svečani defile.

Komandant Garde Goran Radovanović je rekao da su pripadnici te jedinice uvek kada je to od njih zahtevao državni interes, na sve izazove odgovarali na najbolji mogući način.

Istorijat Garde

Istorijat Garde počeo je na Đurđevdan 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde, da bi 1831. u sastav te jedinice ušla i muzika - "Knjaževsko- serbska banda".

Knjaz Srbije Miloš Obrenović prethodno je tražio od starešina da mu po "stasu i ugledu" odaberu najbolje mladiće iz svojih nahija - "u svakom pogledu da su primerni", da ne piju i da nisu "vetrogonje" i "ako je mogućno, da budu pismeni".

Posle završetka Prvog svetskog rata, prilikom izbora jugoslovenskih gardista zahtevalo se dobro zdravlje regruta, određeno socijalno poreklo, primereno vladanje i pismenost, a uz to da su pravilno razvijeni, "lepe i ugledne spoljašnosti".

U toku i posle završetka Drugog svetskog rata, jezgro Garde i budućeg Gardijskog bataljona činio je Prateći bataljon Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske.

Gardijska brigada je formirana 1. novembra 1994. godine. Kandidati su morali da budu provereni, okretni i fizički potpuno zdravi, a oficiri do čina majora morali su da budu pismeni "i u borbi istaknuti".

Za doprinos jačanju ugleda i odbrambenih sposobnosti zemlje Gardijska brigada je nosilac četiri ordena i brojnih drugih odlikovanja i priznanja.

Krajem novembra 2006. godine, predsednik Srbije Boris Tadić uručio je vojnu zastavu komandantu Garde VS pukovniku Goranu Radovanoviću, čime je i zvanično preformirana dotadašnja Gardijska brigada u Gardu VS.

Gardu VS čine komanda, komandni vod, vod za specijalnu tehniku i veze, počasni bataljon, 25. bataljon vojne policije i bataljon vojne policije za obezbeđenje specijalne namene "Kobre".

U sastavu te jedinice su i bataljon logističke podrške, kao i objekti posebne namene i rezidencijalni objekti.

Garda obavlja vojne počasti i protokol za domaće i strane državne zvaničnike i obezbeđuje najviše državne i vojne ličnosti i objekate.

Zadatak gardista je i obezbeđenje specijalnih veza, realizacija poslova iz delokruga rada vojne policije i izvršenje drugih zadataka po naređenju načelniku Generalštaba, kome je neposredno potčinjena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.