Dan borbe protiv dijabetesa

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv dijabetesa

U Srbiji od dijabetesa boluje najmanje 500.000 ljudi, što je 6,7 odsto stanovništva, a statistički podaci pokazuju da godišnje umre oko 2.500 osoba, ističu stručnjaci povodom 14. novembra - Dana borbe protiv dijabetesa.

Zbog toga je Republički zavod za zdravstveno osiguranje, uz veliku pomoć kompanije "Novo Nordisk", u maju ove godine pokrenuo nacionalnu kampanju "Menjamo dijabetes", namenjenu podizanju svesti o prevenciji i kontroli dijabetesa, bolesti koja može biti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sprečena, a ima razorne posledice ukoliko nije kontrolisana.

Porast obolelih od dijabetesa stručnjaci tumače neodgovarajućim načinom života karakterističnim za tranziciju, a sledi nepravilna ishrana i niz stresnih faktora koji opterećuju stanovništvo, kao i naklonost svake osobe ka dijabetesu koja blagovremeno mora biti otkrivena i lečena.

Statistike pokazuju da je 2,5 do tri odsto populacije u svetu obuhvaćeno dijabetom, dok je u Srbiji zastupljenost ovog oboljenja duplo veća nego u Evropi i svetu.

Dijabetes "tip jedan" se najčešće javlja kod mladjih od 30 godina, ali i kod starijih negojaznih osoba. Za nastanak dijabetesa "tipa dva" potrebna je genetska predispozicija, ali je pojava oboljenja usko povezana s gojaznošću, nepravilnom ishranom i smanjenom fizičkom aktivnošću.

Tat tip dijabetesa leči se odgovarajućom ishranom i lekovima, a u zavisnosti od potreba vremenom se pacijentima kao terapija uvodi insulin.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.