Dalijeve grafike uz glumce i španska vina

Izvor: Blic, 31.Mar.2011, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalijeve grafike uz glumce i španska vina

SOMBOR - Somborci će imati retku priliku da u svom gradu vide originalna dela čuvenog španskog umetnika Salvadora Dalija. Izložba tridesetak grafika stiže u Sombor zhvaljujući saradnji Kulturnog centra „Laza Kostić” i galerije „Visconti Fine Art” iz Ljubljane i Bazela.

Zbog velikog interesovanja ljubitelja umetnosti, Kulturni centar će prirediti dva otvaranja, a posetu Somboru zbog Dalija najavile su mnoge organizovane grupe iz Srbije, ali i posetioci iz Mrađarske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hrvatske i drugih zemalja.

„Božanski svetovi”

prvi put u Srbiji


Dalijeva dela, posle dvadesetogodišnje pauze, poslednje tri-četiri godine prisutna su i u Srbiji. U Beogradu je gostovala izložba 11 grafika inspirisanih Lafontenovim basnama, ali su grafike iz ciklusa „Božanski svetovi” i „Zodijak” prvi put u Srbiji.

- Izložba obuhvata seriju od 11 grafika, bakropisa, dorađenih akvarelom. To je posebna tehnika u kojoj je Dali pokazao svoje umeće. Svaka grafika je oplemenjena bojama, svaka je potpisana i obeležena i time je umetnik potvrdio njihovu autentičnost. Grafike ilustruju basne Žana de Lafontena. Biće prikazano i 13 grafika iz serije „Zodijak”, 12 grafika iz ciklusa „Božanski svetovi i skulptura”, pozlaćena bronza „Žena žirafa” - kaže direktor Kulturnog centra „Laza Kostić” Mihajlo Nestorović.

Kulturni centar dobio je ekskluzivno pravo da Dalijevu izložbu organizuje za čitav region, pa se očekuju posetioci iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, kao i organizovane posete iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova. I ne samo da u Sombor stiže nesvakidašnja izložba već će neobično biti i njeno otvaranje.

Izložba će u Somboru trajati od 5. do 13. aprila. Otvaranje je 5. aprila u 19 i 20.30. Novina je i to što će se naplaćivati ulaznice, a cena je 200 dinara, odnosno 100 dinara za grupne posete, a za decu 50 dinara.

- Ovo je ekskluzivna izložba koju ne možemo organizovati od skromnog budžeta kojim naša kulturna ustanova raspolaže - objašnjava Nestorović.

Otvaranje će pratiti nekoliko zanimljivih dešavanja. Na Trgu umetnika i u Ulici Laze Kostića nastupiće glumci, žongleri, akrobate, ulični svirači, degustiraće se španska vina i čuti španska muzika.

Izložbu će pratiti pojačane mere bezbednosti. Kulturni centar je osiguran kamerama, alarmima i službom obezbeđenja. Dodatno, u vreme Dalijeve izložbe zgrada će biti 24 sata pod nadzorom policije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.