Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2016, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daleko je Vrankić od Eliota Nesa

Zašto to sada ne reći otvoreno. Milenko Šego, bivši glavni državni revizor, bio je jedna od najpozitivnijih institucionalnih priča. Ovaj Hrvat iz Hercegovine uspio je da razbije unaprijed stvorene predrasude o tome da su "svi odozdo Čovićevi ljudi", u najmanju ruku nacionalno opterećeni funkcioneri koji znaju kako, kada i zašto će pripaziti i sačuvati "svoje" od bilo kakve vrste odgovornosti (i da se razumijemo, isti je odnos izabranih zvaničnika i odgovarajućih partija i u ostala dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << konstitutivna nacionalna korpusa).

Punih 12 godina, naime, Milenko Šego i njegov tim radili su uistinu savjesne, moralne i profesionalno utemeljene revizije i bili možda i jedini institucionalno usamljeni korektiv svom nakupljenom kriminalu, korupciji, nepotizmu i strančarenju u institucijama BiH.

Kada je u novembru prošle godine na njegovo mjesto došao Dragan Vrankić, dugogodišnji odani "vojnik" HDZ BiH, mnogi su ostali zatečeni i u šoku. Iskreno, i potpisnik ovih redova.

Kako, zaboga, neko ko je godinama bio "značka na reveru" Draganu Čoviću, neko ko je prošao sve "scile i haribde" kao visoki zvaničnik HDZ-a, neko ko je, isključivo zahvaljujući HDZ-u, obnašao mnoge visoke funkcije u vlasti, sada može biti neovisan (ili nezavisan, kako god), hrabar i odlučan da uperi prstom i javnosti odgovorno i profesionalno predoči potpune i tačne rezultate revizije? Pa makar u korupciju bili upleteni i njegovi hadezeovci?

Kako? Nikako!

To je pokazala i prva revizija pod njegovom komandom.

Da li je, za ime boga i pravde, moguće da u 2015, teškoj i turobnoj godini, koja je obilovala sumnjivim javnim nabavkama, korupcijom i nepotizmom, javašlukom i neradom, od 74 državne institucije tek njih šest dobije mišljenje s rezervom, a niti jedna negativno?!

Po mom skromnom mišljenju, koje je ipak utemeljeno na 25 godina novinarskog staža - nije!

Da bi cijela priča bila još poraznija, jedina institucija koja Vrankića i njegov tim može eventualno pozvati na odgovornost je parlament BiH. Isti onaj koji je, po Vrankićevom mišljenju, zadovoljio u finansijskom poslovanju u 2015, iako je to bila godina "svega i svačega".

To je ta mantra po kojoj oni jedni druge čuvaju. I tu je nevažno ime, stranačka pripadnost i ideologija. A mi svi ostali možemo i dalje da blejimo!

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.