Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dajana Krol džezom opila Beograđane

Dugo očekivani nastup aktuelne džez dive Dajane Krol beogradska publika je sa oduševljenjem pozdravila sinoć u centru „Sava". Izvanredan džez kvartet koji prdvodi kanadska pijanistkinja i pevačica, otvorio je koncert furioznom temom Laving Iv, u kojoj je demonstrirao virtuoznost i sjajnu uvežbanost.

Nakon toga usledile su različite obrade standarda istorije pop muzike poput „I love you", „Heaven", „Walk on by". U izvođenju svakog od njih Dajana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Krol je pokazala da ima slovačko poreklo jer je publiku vodila na ekskluzivna psihoemotivna putovanja po mestima gde su ljudi srećni i gde im je toplo oko srca.

Uz neobične aranžmane i sjajno odsvirane note, publika je mogla da oseti bezbrižnost Božićne večeri u kojoj se šampanjac ogledao o crvene lampione, ali i da obiđe melanholične džez klubove u Njujorku i sunčane plaže u Brazilu. U nekoliko numera vidljiv je bio uticaj tvoraca bosa nove brazilskog pevača Žoauma Žilberta i kompozitora Antonija Karlosa. U prepoznatljivom bosa nova standardu Dajana Krol je pred beogradskom publikom promenila ime pesme „The girl from Ipanema" i prepevala je u "The boy from Ipanema", posvetivši pesmu svom suprugu, engleskom muzičaru Elvisu Kostelu. Beograđanima je sinoć priznala da joj mnogo nedostaje na koncertu, ali da on mora da kuva za njihova dva sina.

Dajana Krol je sinoć pozdravila i astronaute koji se trenutno nalaze u svemiru. Setila se svog detinjstva u Vankuveru u kom je imala samo klavir, ali ovacije publike izmamila je priznanjem da ju je srpski carinik zagrlio kada joj je pregledao pasoš po ulasku u zemlju.

Posebno mesto na sinoćnjem koncertu imalo je izvođenje pesme koju je napisao Tom Vejts, a za koju je Dajana rekla da je asocira na ludovanje njenih sinova koji maštaju da su pirati sa Kariba. Tada je kratko dodala „obožavam Džonija Depa".

Nakon dosta vremena u Beogradu je nastupila apsolutna svetska zvezda koja je nepretencioznom, ali raskošnom izvedbom pokazala svu lepotu njenog talenta i virtuoznost muziciranja. Koncert i doživljaj je ujedno i dobra opomena za sve koji su smatrali da su karte za ovaj užitak preskupe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.