Dado, još ti nisu pronašli ubicu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Apr.2012, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dado, još ti nisu pronašli ubicu

Povodom 18. godišnjice smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović ponovo je zatražio od policije, tužilaštva i pravosuđa Srbije da pronađu i kazne ubice i nalogodavce.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUSN) zatražilo je ponovo od policije, tužilaštva i pravosuđa Srbije da pronađu i kazne ubice i nalogodavce ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je povodom 18. godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ubistva novinarke rekao da se to udruženje neće zaustaviti sve dok ubice, podstrekači i skrivači tog zločina ne budu kažnjeni.

Vujanovićeva (1964) je kao novinarka magazina "Duga" izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji istraživala je organizovani kriminal i veze podzemlja i politike.

"Činjenica da se njene ubice još ne znaju svedoči o snazi tih veza i o tome da se Srbije još nije otrgla iz ralja mračne prošlosti", ocenio je Obradović.

NUNS zahteva od nadležnih organa da istraže i ko je svih ovih godina opstruirao istragu, držao javnost u zabludi da se novinarka ubila i skrivao zločince.

U saopštenju se dodaje da NUNS očekuje da će izmene zakona kojima je u Srbiji uvedena tužilačka istraga omogućiti brže dolaženje do krivaca i ponovo zahteva da istragu preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal koje ima pravo na tužilačku istragu.

"Svi koji su prikrivali i još prikrivaju zločin i štite ubice i nalogodavce iznova ubijaju i Dadu i novinarstvo u Srbiji. Poštujemo činjenicu da je Republičko tužilaštva ispravilo tešku grešku prethodnika i zaključilo da je u pitanju ubistvo, ali to nije dovoljno", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Radislava Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali.

U januaru 2009. godine Okružno tužilaštvo u Beogradu policiji je podnelo zahtev da prikupi dokaze o ubistvu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.