Dačić sa ambasadorima Češke i Belgije

Izvor: RTS, 05.Nov.2018, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa ambasadorima Češke i Belgije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i novi ambasadora Češke u Srbiji Tomaš Kuhta konstatovali su da bliski i prijateljski odnosi dveju zemalja imaju dugu istorijsku tradiciju. Interes Srbije je da bilateralni odnosi sa Belgijom budu što je moguće bolji, rekao Dačić u razgovoru sa belgijskim ambasadorom.
U srdačnom razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istaknuta je spremnost za njihovo dalje produbljivanje i jačanje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Razmenjena su i mišljenja o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i multilateralnoj saradnji.
Izraženo je zadovoljstvo što dve zemlje ostvaruju intenzivan i kontinuiran politički dijalog, kao i očekivanje da će predstojeće bilateralne posete na visokom i najvišem nivou pružiti dodatni podsticaj daljem unapređenju sveobuhvatne saradnje između Srbije i Češke.
Ministar Dačić zahvalio je na kontinuiranoj podršci Češke procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kako kroz zalaganje u okviru EU, tako i u okviru Višegradske grupe.
Tokom razgovora je konstatovano da postoje brojne mogućnosti za dalje intenziviranje svih vidova saradnje od obostranog interesa, posebno u oblasti privrede.
U vezi sa tim, ambasador Kuhta je naglasio da su češki privrednici prepoznali potencijale za saradnju u oblasti ekonomije i ukazao na interes čeških investitora da nastave da ulažu u Srbiji, navedeno je u saopštenju.
Ministar Dačić primio je u kurtoaznu posetu novog ambasadora Kraljevine Belgije u Republici Srbiji Kunrad Adama. 

U srdačnom razgovoru, obostrano je konstatovano da su bilateralni odnosi između naših dveju zemalja dobri, ali i da ima prostora za njihovo dalje produbljivanje.
Interes Srbije je da bilateralni odnosi sa Belgijom budu što je moguće bolji. U tom svetlu, Srbija ulaže veliki napor da bude prepoznata kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner u regionu Zapadnog Balkana, rekao je Dačić. 
Razmenjena su mišljenja o mogućnostima daljeg unapređenja bilateralnih odnosa, evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i multilateralnoj saradnji, saopštilo je resorno ministarstvo. 
Izraženo je zadovoljstvo povodom uspostavljenog političkog dijaloga, koji je poslednjih godina u konstantnom trendu unapređenja. 
S obzirom da je u Republici Srbiji prisutno oko 50 belgijskih kompanija, ministar Dačić je ukazao na potrebu daljeg jačanja ekonomske saradnje, kroz stalan porast spoljno trgovinske razmene i realizaciju novih belgijskih investicija.
Ministar Dačić je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci Belgije u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji i izneo očekivanje da će Belgija nastaviti da, u okviru EU, utiče da se naši reformski napori adekvatno valorizuju.
Dačić je ukazao i na čvrsto opredeljenje Srbije da sva otvorena pitanja u regionu Zapadnog Balkana rešava dijalogom, u dobroj veri i bez uslovljavanja, ističe se u saopštenju.  
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.