Dačić nije hteo da širi dnevni red bez Vučića

Izvor: Press, 17.Avg.2013, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić nije hteo da širi dnevni red bez Vučića

Dačić nije hteo da pristane na dopunu dnevnog reda pre nego što se o tome dogovore svi partneri u vladi.

Da bi se našlo rešenje za Simpo, najvećeg poreskog dužnika u Srbiji potreban je dogovor i zajednička strategija a ne, kako je navedeno, preko noći doneta odluka Ministarstva finansija, koje je faktički u ostavci zbog rekonstrukcije vlade.

Tačka dnevnog reda sednice Vlade Srbije predvidela je da Simpo plati dug Poreskoj upravi ili da mu bude blokiran račun.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
Danas piše da izvori bliski premijeru objašnjavaju da je u pitanju "manipulacija Mlađana Dinkića" i da je Dačić nije hteo da pristane na tu tačku pre dogovora svih partnera u vladi.

U originalnom zaključku vlade piše, kako je navedeno, da se blokada računa zabranjuje dok traje postupak privatizacije Simpa, ali da je jasno da posle četiri godine Simpo danas nije ni u kakvom privatizacionom postupku.

Zbog toga je Ministarstvo finansija i privrede prošlog meseca pokrenulo postupak za stavljanje tog zaključka van snage i donošenje novog kojim bi se Simpu ostavile tri mogućnosti.

Firma bi mogla da plati svih 50 miliona evra poreskog duga ili da sklopi, inače uobičajeni, ugovor da taj dug otplati u 24 mesečne rate, a ukoliko ni to ne može, država bi pristala da svoje poresko potraživanje pretvori u kapital u Simpu.

Prema podacima Danasa iz vrha vlade, država je izračunala da bi posle konverzije Simpo postao firma sa 65 odsto državnog vlasništva, kao i da bi s obzirom na finansijsko stanje tog proizvođača nameštaja treća opcija bila i najizglednija.

Takav predlog novog zaključka, kako je navedeno, prošao je sve relevantne odbore Vlade Srbije, uključujući i Odbor za privredu i finansije na kojem je prihvaćen i o njemu je u petak trebalo da glasa vlada.

Međutim, na početku sednice vlade premijer je taj zaključak jednostavno skinuo sa dnevnog reda, a predstavnici SNS kao dominantne partije nisu reagovali na promenu dnevnog reda.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.