Dačić ne potvrđuje isplatu od milion evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić ne potvrđuje isplatu od milion evra

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da država pokušava da pronađe rešenje i "stavi tačku" na slučaj studenta Miladina Kovačevića koji je optužen za nanošenje teških povreda kolegi u SAD, kao i srpsko-američki spor koji je oko toga nastao.

Dačić "ne kaže da je Vlada Srbije donela odluku o isplati odštete od milion dolara" američkom studentu Brajanu Štajnhaueru, kako tvrdi srpska štampa, već da pokušava da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nađe rešenje preko ministarstava spoljnih poslova i pravde Srbije, zajedno sa američkim vlastima.

"Radi se o temi poverljivog karaktera. Cilj je da se stavi tačka na veliki spor i slučaj Kovačević i da se sudi u Srbiji", rekao je Dačić u Užicu, navodeći da je neophodno rešenje u interesu države, ali da do toga za sada nije došlo.

Štampa saznaje drugačije

Beogradska štampa je, pozivajući se na obaveštene izvore, objavila da je Vlada Srbije na nedavnoj sednici, pod oznakom "strogo poverljivo", donela odluku da isplati 900.000 dolara odštete Štajnhaueru i da nadoknadi još 100.000 dolara za kauciju.

Štampa ocenjuje da će tako poreski obveznici platiti greške službenika konzulata u Njujorku koji su izdali lažna dokumenta Kovačeviću i omogućili mu da napusti SAD, kao i ispad srpskog košarkaša, te dodaje da je ova odluka usvojena na preporuku srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Blic" piše da postoje dva nezvanična pojašnjenja - da se time pokušava izgladiti diplomatski skandal koji je uticao na srpsko-američke odnose time što je Kovačević napustio SAD uz pomoć srpske diplomatije i da se pokušava izbeći da Vlada prekrši Ustav Srbije koji zabranjuje izručenje svojih građana.

List "Pres" saznaje da "slučaj Kovačević" još nije završen i da će novac porodici pretučenog studenta biti isplaćen tek kada SAD daju garancije Srbiji da će biti povučena tužba protiv Kovačevića i da on neće biti uhapšen ako dođe u SAD, što podrazumeva i ukidanje poternice.

Bez odgovora roditelja pretučenog

Roditelji pretučenog studenta Brajana Štajnhauera, Ričard i Marlen koje je "Pres" pronašao u njihovom stanu u Bronksu nisu želeli da odgovore na pitanje da li su dobili ponudu Vlade Srbije za odštetu.

Kovačevićev advokat Borivoje Borović rekao je da njega i njegovog klijenta niko iz Vlade nije obavestio o nameri da se oštećenom Štajnhaueru isplati milionska odšteta, te dodaje da je takva odluka prejudiciranje krivice, jer ne postoji presuda za Kovačevića.

U Ambasadi SAD u Beogradu nisu želeli da komentarišu ove informacije.

Miladin Kovačević je u SAD optužen da je u kafanskoj tuči u noći između 4. i 5. maja prošle godine teško povredio kolegu Brajana Štajnhauera sa univerziteta Bingamton u državi Njujork.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.