Dačić: Zahvalnost Kini na pomoći tokom pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2020, 16:02

Dačić: Zahvalnost Kini na pomoći tokom pandemije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na poziv državnog savetnika i ministra inostranih poslova Kine Vang Jia, učestvovao je danas na međunarodnoj video konferenciji na visokom nivou „Pojas i put" pod nazivom „Solidarnošću protiv COVID-19.

Državni savetnik i ministar inostranih poslova Kine Vang Ji je ukazao da je pandemija COVID-19 promenila globalnu sliku sveta, nametnula nova pravila i potvrdila da je bliska saradnja zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedini način za suočavanje sa novim globalnim izazovima.

Naglasio je da je “zajednica sa opštom budućnošću”, vizija predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, jedan od najboljih načina za izgradnju uspešne globalne budućnosti.

Među brojnim projektima u okviru inicijative Pojas i put, posebno je izdvojio projekte povezivanja i Ekspresnu železničku liniju Kine i Evrope, čiji značajan segment predstavlja projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta.

Nakon uvodnog izlaganja Vang Jia, ministar Dačić je imao čast da istupa kao prvi od ministara spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije naglasio je da solidarnost država predstavlja jedini način za uspeh u zajedničkoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

Ministar je rekao da je iznalaženje rešenja za suzbijanje COVID-19, posredstvom jedne od najvećih globalnih inicijativa modernog doba kao što je "Pojas i put", najbolji način borbe protiv te globalne pošasti.

Ministar Dačić je izrazio posebnu zahvalnost Kini, koja je od početka epidemije upućivala preko potrebnu stručnu i medicinsku pomoć velikom broju zemalja, uključujući i Srbiju, na čemu smo izuzetno zahvalni.

Ponovio je zahvalnost na pomoći Vlade Kine, kineskih provincija, kompanija, kao i na pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana Srbiji.

Obavestio je da je, vođena duhom solidarnosti, Srbija deo kupljene medicinske opreme dodelila kao humanitarnu pomoć drugim državama, te da smo u fond EU za finansiranje istraživanja vakcine protiv virusa COVID-19 donirali dva miliona evra.

Ukazao je na značaj multi-modalne infrastrukturne povezanosti između zemalja u okviru borbe protiv COVID-19 i u cilju što bržeg ekonomskog oporavka u post-pandemijskom periodu.

Stoga je ukazao na značaj što brže izgradnje Ekspresne pomorsko-kopnene kinesko-evropske železničke linije, dela „Pojasa i puta“ u okviru koje je u toku i projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta.

Ponovljena je čvrsta podrška Srbije inicijativi Pojas i put, kojoj predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić lično pridaje ogroman značaj.

"Prošli smo i još uvek prolazimo kroz težak period borbe sa opakom bolešću. U narednom periodu očekuje nas period suočavanja sa jednom od najozbiljnijih globalnih recesija i neophodnošću oporavka naših ekonomija. Za uspeh u tome neophodna je intenzivna saradnja, uzajamno razumevanje i solidarnost", rekao je Dačić.

Naveo je da se lično, tokom svoje posete Kini u februaru, u jeku epidemije uverio u nadčovečanske napore kineskih lidera i naroda u cilju obuzdavanja epidemije.

"Posle gotovo pola godine od izbijanja epidemije, jasno je da će jedino zajednička borba doneti uspeh, bez obzira na veličinu ili ekonomsku moć uključenih zemalja", dodao je Dačić.

Dačić je izrazio nadu da će uskoro sa kolegama iz Kine moći lično da razmeni mišljenje.

Zbog ranije preuzetih obaveza, umesto ministra Dačića nastavku konferencije prisustvovao je ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić, koji je ujedno i nacionalni koordinator u mehanizmu saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ambasada Britanije izdvojila dodatna sredstva najugroženijima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2020, 03:21

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Maklaud obavestila je danas ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića da je Ambasada Velike Britanije izdvojila dodatna sredstva za pomoć najugroženijim grupama u Srbiji tokom pandemije virusa korona...Tokom sastanka, Dačić i Maklaud naglasili su da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.