Dačić: Zagovaramo unapređenje prava osoba s invaliditetom

Izvor: N1 televizija, 14.Jun.2018, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Zagovaramo unapređenje prava osoba s invaliditetom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da je Srbija snažan zagovornik poštovanja i unapređenja prava osoba sa invaliditetom i pouzdan partner međunarodne zajednice u procesu saradnje.

Otvarajući skup povodom obeležavanja 10 godina od stupanja na snagu Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, on je podsetio da je "Srbija tradicionalni kosponzor rezolucija Saveta za ljudska prava i Generalne skupštine UN o pravima osoba sa invaliditetom, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o kojima preovlađuje konsenzus međunarodne zajednice, što je potvrda zajedničke odgovornosti i razumevanja koje države širom sveta pridaju tretiranju ovog pitanja i primer uzorne saradnje u UN".

"Naša saradnja sa sistemom UN u oblasti zaštite prava osoba sa invaliditetom svestrano je realizovana upravo u našem odnosu s Komitetom za prava osoba sa invaliditetom. Naš pristup saradnji u ovom kontekstu je da podnošenje i razmatranje izveštaja, odnosno, upućivanje preporuka od strane Komiteta, nije početak i kraj našeg angažmana, već deo kontinuiranog procesa razmatranja, u cilju primene najboljih rešenja koja su u interesu osoba sa invaliditetom", rekao je Dačić.

On je dodao da je najbolja konkretna ilustracija pristupa Srbije institucionalizacija tog procesa, u vidu uspostavljanja Saveta za praćenje primene preporuka ugovornih tela UN.

Dačić je još rekao i da je desetogodišnjica stupanja na snagu Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, pored ostalog, prilika da se podele i razmotre iskustva i ukaže na najvažnije izazove za ostvarivanje efikasnije primene propisanih medjunarodnih standarda za prava osoba sa invaliditetom.

On je podsetio da je Generalna skupština UN jednoglasno usvojila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 13. decembra 2006. godine i da je ona stupila na snagu 3. maja 2008. godine.

Konvenciju je do sada ratifikovalo 177 država članica UN. Srbija je potpisala Konvenciju i Opcioni protokol 17. decembra 2007. godine, a ratifikovala 31. jula 2009. godine. Cilj Konvencije je da se unapredi, zaštiti i osigura puno i jednako uživanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda svim osobama sa invaliditetom.

Dačić je u obraćanju izrazio posebnu zahvalnost potpredsedavajućem Komiteta za prava osoba sa invaliditetom Damjanu Tatiću na njegovoj posvećenosti i doprinosu radu Komiteta u proteklih osam godina.

Ministarstvo spoljnih poslova je, pored političke podrške na promovisanju ljudskih prava osoba sa invaliditetom, pružilo i podršku izboru Damjana Tatića, kao i podršku njegovom uspešnom obavljanju funkcije, čime se proteklih godina uspešno realizovala jedna važna međunarodna aktivnost koja je doprinela ugledu Srbije u međunarodnoj zajednici, rekao je šef srpske diplomatije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dačić: Srbija je zagovornik unapređenja prava osoba sa invaliditetom

Izvor: Blic, 14.Jun.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas skup povodom obeležavanja 10 godina od stupanja na snagu Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom i poručio da je Srbija snažan zagovornik poštovanja i unapređenja prava osoba sa invaliditetom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.