Dačić: Srbija pouzdan partner bez skrivene agende

Izvor: RTS, 23.Okt.2018, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija pouzdan partner bez skrivene agende

Srbija se u svim diplomatskim nastupima profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na dodeli diploma polaznicima Diplomatske akademije MSP.
Ivica Dačić je naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postizanje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju ostaje nacionalni prioritet Srbije.

Upozorio je da potezi Prištine otežavaju dijalog i regionalnu stabilnost, dovodeći pre svega u pitanje bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM.
On je rekao da Priština ni posle pet i po godina nije ispunila preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, odnosno nije formirala Zajednicu srpskih opština.
"U takvim okolnostima nastavljaju se naša nastojanja da se rešavaju pitanja imovine, kulturnog i crkvenog nasleđa, katastra, slobode kretanja, a naročito protivljenje formiranju takozvane vojske Kosova, što može da ugrozi ne samo bezbednost pokrajine i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona", rekao je Dačić.
Podsetio je da je diplomatskim aktivnostima u poslednjih godinu dana sedam država povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Ključni spoljnopolitički prioriteti 
Ministar je polaznike Diplomatske akademije upoznao s međunarodnim okolnostima i izazovima koji stoje pred spoljnom politikom Srbije.
Podsetio je da su ključni spoljnopolitički prioriteti principijelna borba za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavak pregovaračkog procesa sa EU do punopravnog članstva, razvoj dobrosusedskih odnosa, čvršće ekonomsko povezivanje sa najuticajnijim zemljama i vojna neutralnost.
Govoreći o evropskom putu Srbije, Dačić je rekao da je proces pristupanja definisan paketom reformi koje Srbija treba da sprovede kako bi zakonodavni okvir i administrativni aparat uskladila sa evropskim.
Polaznicima Akademije je govorio i o unapređenju odnosa sa Rusijom, Kinom, SAD uz ocenu da je postignut primetan napredak u odnosima sa Vašingtonom.
Prema rečima ministra, saradnja sa nesvrstanim zemljama politički je kapital Srbije u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i ekonomskoj saradnji.
"U svim ovim nastupima Srbija se profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu", rekao je ministar.
Kompleksan posao srpskog diplomate 
Istakao je da se aktivnosti na multilateralnom planu odnose pre svega na borbu da se Priština osujeti u aspiracijama za članstvo u Unesku, Interpolu i drugim evropskim institucijama.
Poručio je mladim kolegama da je siguran da ih kompleksnost zadatka na spoljnopolitičkom planu neće obeshrabriti, već samo dodatno motivisati za stručno usavršavanje i razvijanje ličnih potencijala.
"Od srpskog diplomate se očekuje da deluje u sve većem nesaglasju između društvenih predrasuda o prestižu, privilegijama i lukrativnosti diplomatskog poziva i sa druge strane pritisaka i odgovornosti koje nameće neprestani niz delikatnih diplomatsko konzularnih situacija", rekao je Dačić.
Ministar je rekao da je najveći izazov Vlade Srbije da upravo putem politike vojne neutralnosti, koja, kako je precizirao, ne znači politiku izolacije, pronađe načine za istovremenost dobre saradnje sa svima.
"Srbija učestvuje u četiri misije EU, kao i u pet misija i operacija UN-a, u kojima je trenutno angažovano 279 pripadnika Vojske Srbije", rekao je ministar i naglasio da je Srbija je u evropskom vrhu po kontribucijama u mirovnim misijama i prva u regionu Zapadnog Balkana.
Petoro polaznika Akademije sa maksimalnim brojem poena
Izrazio je zadovoljstvo što je među 42 polaznika Diplomatske akademije u ovoj generaciji čak petoro završilo sa maksimalnim brojem poena i dodao da očekuje da će taj trend biti nastavljen i narednih godina.
Među naojboljim polaznicima Akademije bili su Jelena Delić, Marko Potić, Vladimir Koturović i Miloš Purković iz MSP i Marija Tanasković iz Bezbednosno-informativne agencije.
Dačić je pohvalio i uspeh Nikole Radojlovića iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja čiji je prosek ocena bio 9,89.
Svečanosti u MSP-u prisustvovali su i ministar rada Zoran Đorđević i direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija pouzdan partner bez skrivene agende

Izvor: Blic, 23.Okt.2018

Srbija se u svim diplomatskim nastupima profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na dodeli diploma polaznicima Diplomatske akademije MSP.

Nastavak na Blic...

Dačić: Srbija je pouzdan partner bez skrivene agende

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2018

Srbija se profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner bez skrivene agende, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i poručio da je postizanje političkog rešenja za pitanja Kosova i Metohije nacionalni prioritet...Dačić je na ceremoniji uručenja diploma polaznicima diplomatske...

Nastavak na N1 televizija...

Dačić: Srbija pouzdan partner bez skrivene agende

Izvor: Večernje novosti, 23.Okt.2018

Srbija se u svim diplomatskim nastupima profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Srbija se u svim diplomatskim nastupima profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.