Dačić: Socijalni dijalog preduslov

Izvor: B92, 01.Maj.2012, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Socijalni dijalog preduslov

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić potpisao Socijalnu povelju sindikalnih organizacija Ministarstva unutrašnjih poslova sa predstavnicima devet sindikata policije.

On je tom prilikom poručio da je socijalni dijalog preduslov za dobre rezultate.

Dačić je naglasio da 1. maj - Međunarodni praznik radničkog pokreta, simboličan dan za sklapanje zajedničkih dogovora u cilju unapređenja buduće saradnje poslodavaca i zaposlenih.

"Ova povelja je pokazatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosa koji treba da vladaju unutar ministarstva i da označi nastavak rada na socijalnom dijalogu, koji je usmeren ka zaštiti prava radnija i u cilju je zajedničkog interesa postizanja dobrih rezultat i visokog nivoa bezbednosti", rekao je on nakon potpisivanja povelje u nastavnom centru MUP u Makišu.

Interes zaposlenih je, dodao je on, da efekti postignutog dogovora budu pozitivni i nastavljanje partnerskih odnosa u socijalnom dijalogu koji je preduslov svake naredne saradnje.

"Kao ministar zalagao sam se za stvaranje uslova za dobro sindikalno delovanje i nadam se da sa tom praksom nastaviti bez obzira ko bude bio na čelu ministarstva naredne četiri godine", želja je Dačića.

Ministar je podsetio da je za vreme njegovog mandata prvi put u novijoj istoriji potpisan kolektivni ugovor, koji je podrazumevao i promenu Zakona o policiji, odnosno omogućio da prava zaposleni u MUP budu izjednačena sa pravima drugih radnika.

Zalažući se da to ne bude "trenutni odnos" već praksa, Dačić je poručio da se ne sme dozvoliti ugrožavanje stepena postignute saradnje i naglasio da nisu u planu nikakva umanjivanja za do sada ostvarenih prava radnika.

"Posebni kolektivni ugovor mora da se poštuje u potpunosti, ali i nadgrađuje. Koliko je dobar govori podatak da su se pre njega najviše bunili policajci zbog zarada, a sada se bune starešine, jer je on regulisao pravo na naplatu noćnog rada, prekovremenog rada...", istakao je on, tvrdeći da je kolektivni ugovor "korak dalje" u odnosu na prethodno stanje.

On je podsetio da je prvi put osnovica plata zaposlenih u MUP izjednačena sa osnovicom zaposlenih u vojsci i govori o odnosu društva prema policiji.

"Nastavljamo sa radom, pred nama je pitanje stambene politike i nadam se da će ova Povelja biti doprinos daljem poboljšanju odnosa i biti primer drugim ministarstvima. Bez socijalnog dijaloga, nema socijalne pravde u društvu čiji Ustrav govori upravo da je Srbija država vladavine prava", zaključio Dačić.

Ispred Policijskog sindikata Srbije zahvalnost ministarstvu na saradnji uputio je Veljko Mijailović, tvrdeći da je ova povelja suštinski bitna za dalji napredak odnosa, a Dačićev boravak na čelu ministarstva ocenio kao "otvaranje vrata socijalnom dijalogu".

"Jedino policija Srbije ima poseban kolektivni ugovor", naglasio je Mijailović, uz napomenu predstavnika Nezavisnog sindikata policije Blaže Markovića da je ovo "kruna saradnje" između sindikata policije i ostalih sindikata u ministarstvu.

Nakon potpisivanja Povelje, Dačić je sa saradnicima i predstavnicima sindikata policije proslavio Dan rada, prvomajskim urankom na Makišu.

Antić: Izborićemo se za osmočasovno radno vreme

Prvi na listi SPS-PUPS-JS za izbore u Beogradu, Aleksandar Antić rekao je povodom 1. maja da se socijalisti najviše zalažu za zaštitu radničkih prava i bolje radno zakodnodavstvo.

Antić je položio cveće na grob Dimitrija Tucovića u centru Beograda i čestitao građanima Prvi maj, praznik rada.

"Mi, socijalisti moramo ponovo da se izborimo za osmočasovno radno vreme u Beogradu i Srbiji jer privatnici primoravaju mlade ljude da rade po 70 časova nedeljno", rekao je Antić, prenosi SPS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.