Dačić: Rezolucija o Srebrenici bez reči genocid

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2010, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Rezolucija o Srebrenici bez reči genocid

ZRENJANIN/SREBRENICA - Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas u Zrenjaninu da se u skupštinskoj rezoluciji o Srebrenici neće spominjati reč genocid, kao i da se paralelno sa tim tekstom priprema druga rezolucija posvećena osudi zločina nad Srbima.

Dačić je, posle otvaranja Policijskog odeljenja u zrenjaninskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naselju "Bagljaš", rekao da na pitanje o rezoluciji odgovara kao zamenik premijera i političar, u vreme kada se, kako je rekao, od Međunarodnog suda pravde u Hagu očekuje savetodavno mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije, a na zahtev Generalne skupštine UN.

"Imajući sve to u vidu, Srbija mora da se s poštovanjem odnosi i prema drugim odlukama i presudama Međunarodnog suda u Hagu", rekao je Dačić.

Proveriti identitet tela u Potočarima

Vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje ratnih zločina u Republici Srpskoj Janko Velimirović izjavio je da treba proveriti identitet svih tela Bošnjaka sahranjenih u Memorijalnom centru u Potočarima, kod Srebrenice, jer nisu svi stradali jula 1995. godine, kako je navedeno.

"Postoje dokazi o brojnim zloupotrebama i manipulacijama srebreničkim žrtvama, s ciljem da se brani teza o počinjenom genocidu jula 1995. godine", rekao je Velimirović.

On je naveo primer da je direktor Memorijalnog centra u Potočarima Mersed Smajlović potvrdio da je u groblju ovog centra ukopano 50 Bošnjaka, koji nisu stradali jula 1995. godine.

I šef tima Vlade RS za traženje nestalih Goran Krčmar je ranije izjavio da je, na osnovu podataka iz bošnjačkih izvora, evidentno da je oko 350 Bošnjaka poginulo u borbama oko Bratunca i Zvornika 1992. godine, a da su svrstani među srebreničke žrtve iz jula 1995. godine.

U Skupštini Srbije sutra će biti održana sednica kolegijuma o tekstu deklaracije o Srebrenici, rečeno je danas u parlamentu.

Kolegijum, telo ustanovljeno novim Zakonom o Skupštini Srbije, čine predsednik i potpredsednici Skupštine i šefovi poslaničkih grupa.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić je kazao da je DSS pozvana na razgovor, ali da nije dobila tekst o kojem bi trebalo da zauzme stav.

“Dolazimo na razgovor, a nismo dobili nikakav tekst, niti znamo autora bilo kog teksta koji će se naći pred nama”, rekao je Aligrudić novinarima u parlamentu.

On je dodao da ako u DSS ne budu dobili do sutra uverenja da je to ozbiljan i vrlo otvoren razgovor bez ikakvih preduslova ili pritisaka, najverovatnije, neće prisustvovati Kolegijumu.

"Ima najava da će biti preglasavanja na kolegijumu, i da kolegijum treba da bude samo jedna vrsta demokratske mimikrije, prosto da se pozovu predstavnici opozicije radi davanja legitimiteta tom sastanku, a da u stvari na kraju iz toga proistekne sve ono što je zamišljeno u Tadićevom kabinetu", ocenio je Aligrudić i istakao da u tom slučaju ne bi imalo smisla prisustvovati sastanku.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić kazao je da neće ići na kolegijum i istakao da predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović "nije osoba sa kojom treba raspravljati o tome", već je "(predsednik Republike) Boris Tadić trebalo da pozove predstavnike stranka na dogovor o rezolucije".

On je najavio mogućnost da SNS preda svoj tekst rezolucije, ako za njih ne bude prihvatljiv tekst koji bude ponuđen i da se zatim Skupština izjasni o svim predlozima.

Naveo je da bi za njega bile prihvatljive i dve rezolucije, ako se o tome postigne saglasnost.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković kazao je novinarima da očekuje da danas dobije tekst deklaracije i ponovio da se PUPS zalaže da u tekstu ne bude reč genocid.

"Mi ćemo, s obzirom da će deklaracija biti usaglašena, glasati za deklaraciju, ali pokušaćemo da predložimo da se ne pominje reč genocid. U tom slučaju ćemo prihvatiti deklaraciju", kazao je Čolaković.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković je rekao da ta stranka neće glasati za deklaraciju ako se ne osude svi zločini svih naroda.

"Jedinstvena Srbija hoće da osudi sve zločine svih naroda, a ne samo pojedinačne. Videćemo šta je u predlogu i zauzećemo stav", kazao je Marković i dodao da Skupština ne treba da konstatuje odluke Međunarodnog suda pravde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mladić opet u Srebrenici

Izvor: Press, 23.Mar.2010

U poslednjoj verziji skupštinske deklaracije o osudi zločina u Srebrenici nema pominjanja reči „geonocid", ali se zato pominje ime Ratka Mladića .U poslednjoj verziji Deklaracije o osudi zločina o Srebrenici, o kojoj bi 30. marta trebalo da raspravlja...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.