Dačić: Očekujem susret sa hrvatskim premijerom u 2013.

Izvor: Press, 02.Jan.2013, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Očekujem susret sa hrvatskim premijerom u 2013.

"Mislim da je važno uraditi neke stvari kako ne bi smo predaleko otišli u međusobnom udaljavanju", kazao je on u intervjju televiziji B92. Prema njegovoj oceni, u interesu je obe zemlje da imaju dobru saradnju, zbog čega bi trebalo i da dođe do susreta premijera.
Dačić je kazao i da o eventualnim novim parlamentarnim izborima u ovoj godini ne razmišlja i da očekuje da svoj 50. rođendan (1. januar 2016.) dočeka kao premijer.
"Ova vlada može da izdrži sve dok radi svoj posao", >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rekao je on i ocenio da članovi vlade imaju životnu priliku da pokažu svoje državničke sposobnosti.
Dačić je uveren i da će ove godine Srbija dobiti datum za početak pregovora o priključivanju Evropskoj uniji, ali ne u martu.
"Datum za početak pregovora ćemo dobiti ako uspemo da napravimo dobar balans između dinamike evropskih integracija i pregovora Beograda i Prištine", rekao je on.
On je naveo da "Ketrin Ešton vodi ove razgovore sa željom da to rezultira napretkom u evropskim integracijama, ali mislim da mi do marta nemamao vremena da ispregovaramo pitanje autonomije Srba na Kosovu".
Zbog toga je, dodao je, "važno ne prekidati sve te razgovore i imati praktična rešenja koja će omogućiti da idemo dalje".
Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, on je naveo da će sledeći sastanci biti korak dalje i izrazio očekivanje da će teme razgovora biti one koje se spominju u dokumentima koje vlada, predsednik i Skupština Srbije pripremaju da usvoje početkom januara, a to je "paralelizam institucija i posebnost Srba na Kosovu".
Dačić je naveo i da očekuje da će građani živeti "za nijansu bolje u 2013. godini jer veruje da će Srbija imati najveći privredni rast u regionu".
"Mislim da ćemo ove godine živeti bolje, jer postoji veliki broj investicija koje će sigurno da budu realizovane i koje će da utiču na rast bruto domaćeg proizvoda", rekao je on i dodao da je neophodno da taj rast bude najmanje pet procenata 2015. i 2016. godine.
Premijer Srbije je kazao da su njegovi odnosi sa Srpskom naprednom strankom (SNS) korektni, navodeći da mu radni dan počinje konsultacijom sa predsednikom SNS i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i da su tokom čitavog dana u kontaktu.
"Između naše dve stranke nije bilo tema oko kojih bi se svađali ili preglasavali", rekao je Dačić i istakao da su sve odluke vlade donete jednoglasno.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.