Dačić: Ne menjati mandat Unmika i format sednice UN o Kosovu

Izvor: N1 televizija, 14.Maj.2018, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne menjati mandat Unmika i format sednice UN o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj radu Unmika da se ne menja format održavanja sednica o Kosovu za šta se zalažu zapadne sile.

Dačić je na sednici u Njujorku rekao da je Srbija snažno opredeljena da sva pitanja rešava putem dijaloga i da veruje da je Srbija tokom proteklih godina pokazala "zavidnu političku zrelost >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i odgovornost", ali i optužio Prištinu da ne ispunjava preuzete obaveze.

"Pre pet godina lično sam potpisao Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum. Kao što sam već rekao, nije bilo nimalo lako doći do tog sporazuma i nije nam bilo lako sprovesti obaveze koje smo tim sporazumom preuzeli. Ali smo ih sproveli gotovo sve, uključujući i politički najosetljivije aspekte poput integracije policije i pravosuđa. S druge strane, Priština je takođe preuzela obaveze potpisivanjem tog sporazuma, a najvažnija je uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) na koje se odnosilo čak šest tačaka ovog sporazuma", rekao je Dačić.

On je rekao da taj ključni deo Sporazuma i obaveza Priština nije sprovela.

"Izjave koje se mogu čuti od predstavnika Prištine, poput najnovije da će formiranje ZSO biti uslovljeno dobijanjem stolice u UN, samo potvrđuju da Priština nema istinsku nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma već da ga na najgrublji način krši. Sa žaljenjem moram da konstatujem da je šefica Kancelarije EU u Prištini, izlazeći iz okvira svog mandata, izrazila podršku ovakvoj platformi Prištine, nipodaštavajući tako Sporazum na koji je EU stavila svoj potpis", rekao je Dačić.

On je dodao da su se čule radikalnije ideje o potrebi ukidanja Unmika, promeni njegovog mandata, transformisanja u političku misiju, kao i da se prorede sednice koje se sada održavaju četiri puta godišnje.

"Situacija se na Kosovu i Metohiji promenila od 1999. ali ona je daleko od idealne i ako pogledamo bilo koji od prethodnih izveštaja generalnog sekretara o radu Unmika od 1999. do danas, jasno je da se ne radi o 'mladoj demokratiji' i 'multietničkom društvu' koje se povremeno suočava sa ponekim izazovom kako neki pokušavaju da je predstave", rekao je Dačić.

On je rekao da je Unmik za 19 godina na terenu uradio mnogo da se prilike na Kosovu promene, ali da posao nije završen. Dodao je da Savet bezbednosti ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju rešenja i normalizaciju prilika na Kosovu.

"Veliki je trud uložen u stabilizaciju prilika na terenu svih ovih godina i samo ako nastavimo da mirnim putem rešavamo sva otvorena pitanja, možemo očekivati normalizaciju stanja. Zbog toga ne smemo dozvoliti da se nekim ishitrenim i nepotrebnim potezima ugroze svi do sada uloženi napori. Upravo zato apelujem na vas da sagledate širu sliku i podržite naše napore da zajednički dodjemo do trajnog rešenja. Nastojanja da se smanji Unmik i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice Saveta bezbednosti i slično nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Lično sam potpisao, a verovatno se sećate Ivanovića..."

Izvor: B92, 14.Maj.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zatražio je na sednici SB UN o Unmiku da se ne menja format održavanja sednica o Kosovu, za šta se zalažu zapadne sile...Dačić je na sednici u Njujorku rekao da je Srbija snažno opredeljena da sva pitanja rešava putem dijaloga i da veruje da je Srbija tokom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.