Dačić: Nacionalni interesi na prvom mestu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 12:01

Dačić: Nacionalni interesi na prvom mestu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se danas u Ministarstvu spoljnih poslova budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, a u okviru priprema za njihove predstojeće misije u diplomatskim predstavništvima Srbije.

Ministar je naveo da su ovakvi događaji uvek dobra prilika da se istakne značaj veoma uspešne saradnje naša dva ministarstva, koja se ostvaruje u duhu zajedništva i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << solidarnosti na brojnim zadacima zaštite državnih interesa i efikasnog sprovođenja spoljnopolitičkih ciljeva zemlje, navodi se u saopštenju.

"Posao koji ćete obavljati neće biti ni malo jednostavan, posebno jer su bilateralni odnosi sa zemljama u koje ćete biti upućeni od velike važnosti za Srbiju. Uveren sam da ćete uz dobru saradnju sa našim kolegama u diplomatskim misijama u Moskvi, Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Sofiji unaprediti sveukupnu saradnju sa zemljama prijema i doprineti da interesi naše zemlje budu u većoj meri uvaženi u prestonicama u kojima ćete službovati", rekao je Dačić budućim izaslanicima.

Ministar je istakao da Srbija gradi međudržavne odnose i partnerstva na principima dijaloga, uzajamnog uvažavanja i poštovanja međunarodnih obaveza.

"Kao zemlja koja je, uprkos istorijskim iskušenjima, uvek bila privržena slobodi i pravdi, Srbija nastoji da u međunarodnim odnosima bude odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner", naveo je Dačić i dodao da su prioriteti spoljne politike, a koji su istovremeno neodvojivi od zaštite nacionalne bezbednosti naše zemlje, veoma jasno definisani.

Pre svih, naveo je odbranu teritorijalnog integriteta, za šta je posebno važno pitanje Kosova i Metohije.

"Takođe, opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji je naš važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovnih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom. Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok", rekao je Dačić.

Naveo je da je prioritet je i uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, što je i strateški spoljnopolitički pravac Srbije.

Dačić je dodao da Srbija veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog preduslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini.

"Poslednjih nekoliko godina razvoj bilateralnih odnosa sa najmoćnijim akterima u svetu, ali i produbljivanje saradnje sa našim tradicionalnim prijateljima, beleže konstantan uzlazni trend, što je još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije", dodao je ššef srpske diplomatije.

Navodeći da nas u narednom periodu očekuje nastavak intenzivnih aktivnosti u oblasti civilne i vojne diplomatije, ministar je poručio da su izazovi brojni, a zadaci zahtevni, što će, kaže, tražiti naše kontinuirano maksimalno zalaganje i posvećenost. "Upravo se u prethodnim mesecima srpska diplomatija susrela sa jednim nesvakidašnjim izazovom - pandemijom Kovid-19, koja je na ispit stavila kapacitete čitave naše diplomatske službe", poručio je Dačić.

Budućžim izaslanicima odbrane ministar je poželeo puno uspeha u budućem radu i podsetio ih da uvek imaju na umu da su naši nacionalni i državni interesi na prvom mestu i da uvek i u svakoj prilici budu čvrsti u stavu i odlučni u njihovoj odbrani.

"Koristite vaše znanje, iskustvo i umešnost, jer na taj način najbolje vršite svoju misiju i predstavljate svoju zemlju. Uvek ćete imati podršku kolega iz Ministarstva spoljnih poslova, a mi u potpunosti računamo na vas i podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", zaključio je ministar Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić budućim vojnim izaslanicima: Na prvom mestu nacionalni i državni interesi

Izvor: Danas, 28.Maj.2020

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić obratio se danas budućim srpskim vojnim izaslanicima u SAD, Rusiji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, kojima je rekao da su na prvom mestu nacionalni i državni interesi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Nastavak na Danas...

Dačić sa budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj

Izvor: Beta Video, 28.Maj.2020

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se danas u Ministarstvu spoljnih poslova budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, u okviru priprema za njihove predstojeće misije u diplomatskim predstavništvima Republike Srbije. (pokrivalice)...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.