Dačić: Kineski investitor nije kriv, potrebno rešiti problem

Izvor: Blic, 22.Nov.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Kineski investitor nije kriv, potrebno rešiti problem

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da kineski investitor - kompanija Guan Nan, koji želi da kupi Vršačke vinograde, nije kriv za problem oko privatizacije, kao i da bi problem Vršačkih vinograda trebalo rešiti i utvrditi ko je odgovoran.

Bilo nekoliko pokušaja privatizacije i Savet za borbu protiv korupcije je uputio pismo državnim organima, rekao je Dačić dodajući da je vlada prosledila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policiji i drugim državnim organima da to istraže.

Dačić je u Batočini, gde je obišao radove na izgradnji proizvodnih pogona italijanske kompanije Moreto, kazao novinarima da to ima posledicu da se novi investitor iz Kine našao u situaciji da su "sada državni organi zastali u procesu prodaje odnosno privatizacije tog preduzeća, plašeći se na koji način bi to bilo protumačeno".

"Taj problem bi svakako trebalo da bude rešen, zato što kineski investitor nije kriv za ono što je unutrašnja stvar Srbije", naglasio je Dačić.

Na pitanje novinara ko je odgovoran, premijer je rekao da ne zna tačno ko je odgovoran i da je potrebno utvrditi činjenično stanje.

"Tu je problem, što je ta procedura bila takva da je u stvari sve bilo obavljano po zakonu i pravilima koje je postavila Agencija (za privatizaciju), ali cena koja je dobijena je po proceni zaposlenih i svih ljudi tamo niska", istakao je Dačić.

On je podsetio da je na to ukazivao i Savet za borbu protiv korupcije navodeći da taj princip, kako sve funkcioniše, treba menjati.

"Jer tu onda postoje sumnje u korupciju, da li su to u stvari procesi u kojima unapred znate ko će to da kupi i cena je tako niska. Ali u ovom slučaju mislim da je ovo samo jedna, kako bih rekao, kolateralna šteta u odnosu na sve ono što se tamo odvijalo", dodao je Dačić.

Veliki proizvođač vina iz Kine "Guan Nan", najavio je ranije danas da će odustati od investicija u Srbiji ukoliko ne bude potpisan ugovor o kupovini Vršačkih vinograda, ali i da će podneti tužbe protiv odgovornih.

Predsednik Guan Nan grupacije Sai Šao Sjong je na konferenciji za novinare u Beogradu naglasio da je u tenderskom postupku sve rađeno po zakonu od početka do kraja, i da još nisu dobili objašnjenje zbog čega ne mogu da kupe Vršačke vinograde.

On je rekao da će se "žaliti premijeru Kine", koji će se, kako je rekao, 25. novembra u Bukureštu na Ekonomskom samitu sastati sa premijerima 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, među kojima će biti i premijer Srbije, kao i da Srbija šalje lošu proku stranim investitorima.

Zatim je u Ministarstvu privrede rečeno Tanjugu da je to ministarstvo sprovelo nadzor nad Agencijom za privatizaciju u vezi sa slučajem Vršačkih vinograda i utvrdilo brojne nepravilnosti u postupku njihove prodaje.

O tome je Ministarstvo privrede obavestilo nadležne državne organe, prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, i uputilo predlog zaključka vladi na usvajanje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Kineski investitor nije kriv za Vršačke vinograde

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Nov.2013

BEOGRAD - Na pitanje novinara ko je odgovoran, premijer je rekao da ne zna tačno ko je odgovoran i da je potrebno utvrditi činjenično stanje.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.