Dačić: Kakva je to blamaža

Izvor: B92, 21.Apr.2021, 07:23

Dačić: Kakva je to blamaža

Beograd -- Nisam dobio nikakvu platformu ni od Đilasove grupacije, ni od Jeremića, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On ističe da se, prema njegovom mišljenju, oni ne obraćaju Skupštini kao nekome ko treba da bude pokrovitelj dijaloga i da su platforme verovatno poslali Evropskom parlamentu.

Dačić je rekao za Al Džaziru da veruje da su te dve grupacije tako postupile u nadi da će sve što oni predlože EP izneti kao svoj zahtev tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međustranačkog dijaloga i poručio je da se "na taj način sigurno neće voditi dijalog".

Dačić je istakao da dinamika međustranačkog dijaloga pre svega zavisi od predstavnika EP.

"On pre juna sigurno neće krenuti, a videli ste da postoje neka razmišljanja, zbog pravila EP, da se to produži još nekoliko meseci", kazao je Dačić.

Osvrćući se na navodni "non pejper", koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši i na izjavu albanskog premijera Edija Rame da je "video mapu koja predviđa promene granica na Balkanu", Dačić je rekao da "ne zna šta je video Rama, veliku Albaniju ili veliku Srbiju".

"Svi su izgleda oguglali na Veliku Albaniju, a smeta im kad se pomenu Republika Srpska i Srbija. Mi se zalažemo za Dejtonski sporazum, očuvanje integriteta Bosne i Hercegovine, ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, a protiv smo stvaranja velike Albanije", rekao je Dačić. Mi smo i za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, dodao je, primetivši da on nije “razbijen” nijednim međunarodnim aktom, jer nezavisnost Kosova nisu priznale ni Ujedinjene nacije, ni EU.

U tom kontekstu prokomentarisao je i mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, navodeći mu nije jasno kako se otvara prostor za pregovore ako oni odbijaju Briselski sporazum.

"Maltene kažu da više ne važi i otvoreno se zalažu za Veliku Albaniju. To je sada pitanje za EU, to je njihovo dete koje se osamostalilo - kakva je to blamaža da neko potpiše Briselski sporazum sa Ketrin Ešton i nikom ništa", rekao je Dačić. On je zapitao kakav to autoritet ima EU "ako svaki razbojnik koji dođe na vlast na Kosovu može da kaže - ma to me ne interesuje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.