Dabić ne može odbraniti Karadžića

Izvor: Glas javnosti, 18.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dabić ne može odbraniti Karadžića

Piše: Srđa Trifković

Savršeno je legitimno što Radovan Karadžić kaže da ne priznaje Haški tribunal. Takozvani Međunarodni krivični sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ilegalna je tvorevina, stvorena u cilju pružanja kvazipravnog pokrića bezakonoj balkanskoj politici koju još od ranih 90-ih vode zapadne sile predvođene SAD.

Zauzevši svoj stav, dr Karadžić je imao dve isto tako legitimne opcije. Jedna je da s prezirom odbaci svako učešće u suđenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koje mu predstoji kao farsu sa kovertiranim ishodom - i da se potom smireno posveti knjigama, muzici, pisanju i tihovanju, prepuštajući inkvizitorskom aparatu da odradi svoj prljavi posao. Druga je da, poput Miloševića, uporedo sa principijelnim stavom o nepriznavanju suda, prihvati vođenje sopstvene odbrane da bi imao punu kontrolu nad obradom i prezentacijom argumenata i materijala - ne toliko radi haškog suda, koliko radi suda istorije.

Svakog čoveka svesnog da će presuda dr Karadžiću biti povod za nove zahteve za likvidaciju Republike Srpske kao „zločinačke tvorevine“ treba da onespokoji činjenica da se on formalno izjasnio za drugu alternativu, ali da ima indicija da se on već sedmu nedelju u haškoj ćeliji ponaša kao da će slediti onu prvu. Proteklih mesec i po dana po dolasku u Sheveningen, naime, dr Karadžić je proveo u čitanju beletristike i duhovne literature i meditaciji, zanemarujući gomilanje hiljada stranica materijala koje valja pročitati i proučiti da bi se osmislila ozbiljna odbrana.

Zadatak obrade materijala i pripreme odbrane u jednom tako složenom slučaju kao što je Karadžićev, pogotovu s obzirom na maltene neograničene resurse tužilaštva, znatno prevazilazi moći ma kog pojedinca. Ovo je Slobodan Milošević shvatio i imenovao pravne savetnike, koji su se oslanjali na tim saradnika zaduženih kako za terenski rad tako i za obradu pojedinih segmenata optužnice i propratnu poplavu materijala koja je stizala iz Tužilaštva. Taj tim doduše nije uvek funkcionisao besprekorno, a i sam Milošević je često prenebregavao preporuke savetnika. U celini je njegov učinak u sudnici ipak bio impresivan, od početka procesa februara 2002, pa sve do njegove smrti marta 2006. godine.

Treba istaći da je Milošević zadovoljavao tri uslova koji su se pokazali kao neophodni, premda ne i dovoljni, za uspešno vođenje sopstvene odrane pred haškim sudom. Bio je pravnik po akademskom obrazovanju, britki intelekt po prirodi (što mu priznaju i politički neprijatelji) i uporni radnik po navici.

Imajući u vidu složenost i neumoljive zahteve posla sopstvene odbrane, neophodno je da se svi oni kojima je opstanak Republike Srpske na srcu otvoreno upitaju da li je i u kojoj meri dr Radovan Karadžić spreman, pa i sposoban da ponese tako teško breme.

Nebitni Holbruk

Karadžićevo insistiranje na navodnom sporazumu o imunitetu sa Ričardom Holbrukom, na koji se neprekidno pozivao prvih dana po hapšenju i prebacivanju u Hag, podsećalo je na bezbroj puta osvedočenu spremnost političkih vođa Republike Srpske iz ratnih vremena da dopuste tzv. međunarodnoj zajednici da ih prevodi žedne preko vode. Od Lisabona početkom 1992. do Dejtona krajem 1995, na Palama nije sazrela spoznaja hipokrizije, pokvarenosti i spremnosti na laži i prevare belosvetskih ala i vrana sa kojima su imali posla.

Taj sporazum jeste postojao, ali to nije bitno. Karadžić ga je odveć ozbiljno shvatio, ne sagledavajući da o nekom džentlmenskom sporazumu ne može biti ni govora jer Holbruk nije džentlmen. On je političar, što znači da neće dozvoliti pukim principima da stanu na put ostvarenju zadatih ciljeva. Ako je njemu 1996. bio cilj da Karadžića ukloni sa političke scene i da SDS neutrališe, on bi mu obećao ako treba i počasnu diplomu Harvarda i pride milion dolara na ciriškom kontu. Ništa od toga nije bilo vredno papira na kome je napisano. Ni posle četiri ratne godine, Karadžiću te 1996. nije bilo jasno da apriori treba poći od pretpostavke da je reč o prevari ako Holbruk dolazi sa takvom ponudom.

ILEGALNOST SUDA

Ilegalnost tog suda datira od samog njegovog nastanka, pukom rezolucijom 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 25. maja 1993, a ne odlukom Generalne skupštine koja bi ga učinila zakonitim. Politička svrha jasna je i iz dosadašnje prakse te institucije: od orvelovske, na barem milion Srba primenjive formule „zajedničkog zločinačkog poduhvata“, preko etničke disproporcije u optužnicama i presudama, do skaradnih oslobađajućih presuda Ramušu Haradinaju i Naseru Oriću.

SVEDOČIO DVA PUTA

Dr Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik američkog mesečnog časopisa Hronike (Chronicles), pojavio se pred Haškim tribunalom kao svedok odbrane dr Milomira Stakića (mart 2003.) i LJubiše Beare (septembar 2008.)

MILOŠEVIĆEV PRIMER

Nije preterano reći da su te poslednje četiri godine Miloševićevog života, u haškoj ćeliji, donele katarzu i delimično iskupljenje bivšeg predsednika Srbije pred nacijom i istorijom za nebrojene grehe, svesne i nesvesne, iz prethodne decenije i po. Brzo je shvatio da mu izlaska iz zatvora verovatno nema, ali da je suđenje njemu suđenje naciji: optužbe su bile po definiciji kolektivne. Sagledao je da bez obzira kakva bila njegova lična sudbina, on obavlja jedan posao od istorijskog značaja. Pobijajući zlokobni haški falsifikat novije srpske istorije kao jednog neprekinutog zločinačkog udruživanja u cilju stvaranja Velike Srbije, projekta koji tobože ima svoj krvavi trag od Garašanina do danas, Milošević je napokon i u svojoj ličnoj motivaciji i u svom javnom delovanju (tj. nastupu u sudnici) spojio lični i nacionalni interes.

U prethodne tri decenije njegovog ličnog i političkog života taj spoj nije postojao.

Čak da dr Karadžić sa zakašnjenjem nađe taj papir, a grafolozi potvrde autentičnost Holbrukovog potpisa, tužioci i sudsko veće samo bi slegli ramenima i konstatovali da to šta je gospodin Holbruk potpisao pre 12 godina možda obavezuje njega samoga, ali nikako i sud. Tribunal, eto, deluje u skladu sa mandatom UN - njihov je stav - i stoga nije obavezan da ispoštuje ma kakva obećanja nekog uveliko bivšeg funkcionera jedne od zemalja-članica svetske organizacije.

Pitanje - da li je tog sporazuma bilo i kako je bio sročen - manje je bitno za odbranu dr Karadžića od teških optužbi protiv njega samog, a time i Republike Srpske. Holbruk nije izgubio ni minut sna zbog dokaza koje Karadžić iznosi o njegovoj lažljivosti. Ako nije greh bombardovati Srbe, podmetati im genocid, otimati im teritorije, onda svakako nije greh lagati njihove lidere. Nesumnjivo bi se bivši američki diplomata slatko nasmejao na Karadžićevu izjavu da je zazirao od predaje Hagu zbog navodne opasnosti da Holbruk organizuje njegovo ubistvo kako istina o sporazumu ne bi izašla na videlo. Ako Karadžić ne veruje u istinitost te svoje tvrdnje, nije trebalo da je iznosi jer ispada smešan. Ako pak iskreno veruje da je tako, njegova moć rasuđivanja je pod ozbiljnim znakom pitanja.

Moć funkcionisanja za odbranu

Karadžićeva moć funkcionisanja za odbranu, uslovno rečeno, na Miloševićevom nivou - dodatno je dovedena u sumnju njegovim pojavljivanjem 29. avgusta pred sudskim većem Tribunala radi izjašnjavanja o krivici. On je tom prilikom rekao da je tribunal „sud NATO koji želi da ga likvidira“. Tu je tvrdnju dan kasnije ponovila njegova ćerka Sonja, rekavši da se sprema likvidacija njenog oca u zatvoru.

Haški insajderi, međutim, uključujući iskusne advokate koji već godinama rade na odbrani srpskih klijenata, odlučno tvrde da je istina dijametralno suprotna. „Za sud i tužilaštvo iznenadna Karadžićeva smrt bila bi krajnje nepoželjna“, kaže jedan od njih, „jer su uvereni da je on, prosto rečeno, emotivno nestabilan, stručno nesposoban i intelektualno nedorastao zadatku, što im olakšava posao“.

Tvrdnja o Karadžićevoj nestabilnosti znatno dobija na težini nesuvislom replikom koju je uputio sudiji Ianu Bonomiju pošto je ovaj u zapisnik uneo da se optuženi ne oseća krivim. Iznenada nasmejani Karadžić ga je upitao, „Da li mogu da vas držim za reč „U vezi sa čim“ - uzvratio je iznenađeni Bonomi. „Da nisam kriv!“ - na to će još uvek nasmešeni Karadžić. Sada već namršteni Bonomi uzvratio mu je ledenim glasom, „To ćemo tek da vidimo, gospodine Karadžiću“.

Opisana scena mučna je do krajnosti. Da li je po Karadžićevoj proceni to zaista bilo mesto, vreme i prilika za pokušaj uspostavljanja nekakvog neformalnog, pa čak i šaljivog dijaloga sa sudijom Pa čak i da je rekao nešto zaista vispreno (umesto što je odvalio neduhovitu besmislicu), da li je Karadžić imao u vidu da su u njega uprte oči desetina miliona ljudi širom sveta, uključujući milione njegovih sunarodnika i njihovih neprijatelja Da li je stvarno mislio da će takvim nastupom doprineti svom kredibilitetu u očima suda, međunarodne javnosti, pa i svojih nekadašnjih saboraca

Posle više od decenije skrivanja pod lažnim identitetom, ni najstabilnija ličnost ne bi mogla da se vrati „u normalu“ bez izvesnih posledica. Dr Karadžiću ne treba zameriti ako je delimično još uvek uživljen u gurua „Dabića“. Taj Dabić, međutim, izgleda misli da sebi može dopustiti luksuz frivolnih kozerija pred sudom i dangubnog opuštanja u ćeliji, jer sve šta se oko njega događa tiče se nekog drugog. David Dabić možda može da izleči bolno rame jednog zatočenog starešine VRS bioenergetskim dodirom, ali zasigurno ne može da brani predsednika Karadžića.

Vreme za akciju

Treći mesec Karadžićevog zatočeništva je na pragu, a da on ni korak nije bliži rešenju dileme sa početka ovog teksta.

Ugledne ličnosti koje su mu bliske i u koje on ima poverenja - pravnici, akademici, duhovnici... - moraju da postojanje problema prime k znanju, da ga ozbiljno sagledaju i da shodno tome deluju savetom i praktičnom pomoći. Za početak to iziskuje odlaske u posetu zatvoreniku u Sheveningen sa jasnim ciljem koncipiranja njegovog nastupa pred sudom. Prepustiti bitne odluke članovima uže porodice ravno je prihvatanju linije najmanjeg otpora. Prihvatiti, pak, zdravo za gotovo njegova uveravanja da je sve pod kontrolom i da on zna šta radi - bilo bi katastrofalno i za njega samoga, a što je još važnije i za dobar deo srpskog naroda zapadno od Drine čija je sudbina delimično vezana i za ishod ovog suđenja.

Konkretno govoreći, na Karadžića treba uticati da imenuje jednog prvorazrednog savetnika, dakle nekog međunarodno priznatog advokata kalibra jednog Deršovica, kao i ekipu pomoćnika koji su se već detaljno upoznali sa pristupom i materijalima Tužilaštva u dosadašnjim slučajevima (Sarajevo, Srebrenica, Prijedor, itd). Svaki od njih, pak, treba da obrazuje sopstveni tim, tako da nijedna stranica materijala ne ostane nepročitana, nijedan scenario efektne replike optužbama nerazmotren, nijedna greška tužilaštva propuštena, nijedan potencijalno koristan svedok zaboravljen. Bitno je rušiti optužbu za genocid i mit o zajedničkom zločinačkom poduhvatu; sve ostalo, uključujući i godine ili decenije robije koje će mu neminovno biti izrečene, možda mu može biti i sporedno.

Zadatak odbrane dr Karadžića na predstojećem suđenju u Hagu možemo uporediti sa upravljanjem složenim sistemom poput Majkrosofta ili sa pilotiranjem lovca MIG-29. Za uspeh nije dovoljna ni pilotska dozvola za „boing-737“, a kamoli odavno položena B kategorija. Ovoga dr Karadžić trenutno još nije u potrebnoj meri svestan. Da li će, kada i u kojoj meri tu kardinalnu činjenicu sagledati, a posebno šta će tim povodom učiniti, ne tiče se samo njega.

Guru Dabić neće biti u stanju da odbrani Radovana Karadžića, a kamo li Republiku Srpsku. Zato je uslov svih uslova da bar Karadžić počne najozbiljnije da se sprema za odbranu Karadžića i da se u potrebnoj meri osloni na pomoć ozbiljnog tima savetnika.

Rašo je jedan najobičniji šarlatan koji je na kraju stigao tamo gde mu je odavno bilo mesto.On je očito isprepadan,boji se za svoj život,a životi ljudi koji su pobijeni u Bosni mu i dalje ne predstavljaju ništa.On pokušava da imitira svog " idejnog "oca Miloševića ,ali mu to ne polazi za rukom.Nije on dorastao Miloševiću,a još manje Šešelju.Prema tome,on će biti primereno kažnjen za zlodela koja je počinio.

Kakvu li si ti mentalnu traumu dozivjela pa tako brzo i lako donosis sudove! Slusaj, i upamti jednom za svagda, da nikada u tvom malom mozgu ti ne padne na pamet da vezes stradanja ljudi u bivsoj BiH za srpske vodje! Ti, da imas imalo postovanja i saosjecanja prema ijednoj ljudskoj muci, ili makar majcinskoj brizi, a kamo li bolu ili suzi, za svojim sinom koji ce se vratiti ili nece, ovakvom zlu misao iz svojih usta ne bi ispustila. Ako si muslimanka ili Hrvatica, opet mogu da te shvatim, samo donekle, jer ljudi koji su dozivili pravi bol na takav nacin ne mogu da govore. Muslimani su nama nanijeli nebrojena zla, ali mi Srbi iz RS opet ih ne mrzimo (valjda nam je dragi Bog tako dao), jer mrznja najprije razdire onoga ko je u sebi nosi.

A ti, ne znam kako da te nazovem, stidi se!

Srbin iz RS

Barabo jedna,zašto ga niiste krili u RS ??? Krio se u Srbiji kao poslednja kukavioca i on priča o patnjama svoje porodice i njegovih prijatelja, kako ga nije srampta???Srbija zbog takvih " heroja " i danas ima problema. Ako te baš interesuje pravoslavne sam vere,vaspitavana u porodici gde se ljudi nisu delili po nacionalnosti i boji kože nego na dobre i loše.Koliko mogu da primetim tebe mržnja razdire , a mene ne.Ja sam imala jedno divno detinjstvo,pažnju i ljubav mojih roditelja pa prema tome ne nosim nikakve traume što se za tebe ne može reći.Ti si svu žuč i otrov izbacio u ovom svom komentaru.

Vidis li koliko si bistra i vaspitana cim nekoga ko ti nije poznat mozes nazivati barabom. Napisao sam ti odgovor na komentar koji jeste bio vrlo otrovan i ruzan, pogotovo s pozicije na kojoj jesmo ja i ti. Prvo ja sam bio ucesnik proteklih desavanja, i samim tim mnogo sam upuceniji od tebe. Drugo, posumnjao sam da si Srpkinja zato sto ja u svome umu ne mogu da pojmim da pripadnica moga naroda moze nesto tako da kaze. A ako si pravoslavne vjere, onda sam jos vise zaprepasten, jer ako smo svi u Gospodu Isusu Hristu braca i sestre, da li na ovakav nacin treba da se postujemo i volimo?! I na kraju, ako si sticajem okolnosti rodjena u Srbiji, to ne nosi nikakvo tvoje prvenstvo nada mnom da li ti imas vece pravo na Srbiju vise od mene! Ja ne nosim nikakvu zuc i mrznju ni prema kome, samo me boli da svoje ljude nazivamo zlocincima, a oni to nisu!

Ni ja tebi nisam poznata pa si mi se obratio kako se pristojan čovek ne obraća nikome koga ne poznaje ,a pogotovo ne jednoj ženi.To što si ti posumnjao da nisam Srpkinja to je tvoj problem ,a ne moj.Ja ti opet kažem da sam u kući vaspitana da ljude delim na dobre i loše.Ne smatram da više polažem pravo na Srbiju od nekog drugog ,živela sam u Srbiji 31 godinu i otišla iz nje,jer jednostavno

nisam u njoj videla neku budućnost .Vlast se menjala od prilike , sjaši Kurta da uzjaše Murta ,ali to ne znači da manje volim Srbiju.Ja i dalje ostajem pri svom komentaru ,ali moraš da priznaš da ipak nisu svi ostali loši ,a samo moj i tvoj narod dobar.Smatram da svi koji su činili zlodela (srbi,hrvati,muslimani ) moraju da odgovaraju za počinjeno.

S poštovanjem Daca

Slusaj Daco, izmedju tvog komentara i mog odgovora razlika je ogromna. Pazi, ti si otvorila temu sa ``Raso je obican sarlatan``, ``ljudi koji su pobijeni u Bosni mu i dalje ne predstavljaju nista``, ``zlodjela koja je pocinio`` i na taj nacin iskazala svoju misao, a ona se svodi na to da su zlocine cinili Srbi. Osim sto je sve to neistina, ti si takvim svojim komentarom proizvela reakciju kod mene da ti odgovorim onako kako jesam! Znaci , reakciju, sto je ogromna razlika od misli! Ne pada mi na pamet da bilo koga vrijedjam, ali moram ponovo da ti naglasim da si onakvim svojim komentarom mnoge uvrijedila.Ti si negdje vani, pa cu ti reci nekoliko stvari. Prije nekoliko vremena bio sam u Srajevu, svom rodnom gradu, i dosao u Staru Crkvu na Bascarsiji koja je inace jedna od najstarijih crkava na ovim prostorima. I znas li sta sam osjetio pred ulazom u crkveno dvoriste?! Mokracu, Daco, i to naslage mokrace koja se toliko upila u zid da je smrad nizdrzljiv. I vidis sada, ja citam komentar jedne Srpkinje, i pitam se, da li je ovo moguce!? Jer na takav nacin, sada vjerujem, nehotice, ti povrijedjujes najdublje rane onih koji su ostali bez ruku, nogu, bez svojih najmilijih, a koji su cista obraza zalozili svoje zivote u odbranu srpskoga roda, moram da ti napomenem da jedan od prvih koji je poginuo na ILidzi kod Sarajeva sesnaestogodisnji djecak koji je uzeo pusku da brani svoj narod. Velika je tuga i bol , Daco, cuti neosnovanu osudu pogotovo od pripadnice svoga naroda. Na kraju ti samo jedno zelim, da ti nikada Bog ne da dozivis ono sto su dozivjele moja majka i moja sestra!

O muslimanima, kakvi su i sta su, nije moje da govorim, naravno da i medju njima, ne hvaleci im vjere, ima normalnih ljudi, a moj i tvoj narod mora da se oporavi od 600 god. vladavine Turaka, i komunizma koji nas je unakazio, pa da tek onda pokaze svoje pravo Svetosavsko lice.

I jos jednom te molim, ne vrijedjaj nase ljude koji su nas vodili, jer tako vrijedjas, osim nas koji smo jos zivi, i one koji su u grobovima.

Lijep pozdrav iz Republike Srpske!

Ti si sigurno neka mjesvina,ti sebi dajes za pravo da pricas ispred drzave SRBIJE,REPUBLIKA SRPSKA je SVETINJA,SRBI su SVI dobri jer su nebeski narod.

Jesu li Vas ucili pravopisu u tom Vasem divnom detinjstvu?

Ne ,tebe su učili.

Daca je apsolutno u pravu. Karadžić je tata od rata. Kad je trebalo svojatati muslimane (Bošnjake) - onda su, po njemu (i ne samo po njemu), svi do poslednjeg nastali od Srba (što je bezočna neistina, jer su nastajali i od Odra, i od Srba, i od Hrvata, i od Turaka, pa čak i od za ratne zasluge nagrađivanih Arapa, Turaka itd.), a kad ih treba ubijati onda su za Rašu svi oni bili Turci! (Postoje filmski dokumenti gde propali psihijatar i još propaliji pesnik svoje dojučerašnje komšije, s kojima su Srbi i ostali u Bosni imali gotovo 1/3 mešovitih brakova, naziva izričito tako, tj.Turcima . Čini to, naočigled kamere, pred svojom vojskom i oficirima - a to u ''prevodu'' glasi: tucite ih, koljite ih, streljajte ih, snajperišite ih, iskorenite ih! Imao sam nesreću da nedavno gledam takav filmski zapis i tu mi se Raša definitivno zgadio. Samo je taj kratki film dovoljan za doživotnu robiju.Krvava kruna takve ideologije bili su Kozarac, Prijedor, Omarska, Zvornik, krvavo fočansko orgijanje, preko 60% uništenih islamskih verskih objekata, i najzad - zlo nad zlima i sramota nad sramotama: Srebrenica. Jesmo li mi zaista narod koji u tuđem oku vidi bozonsku česticu, a u svojem ne vidi mamuta?

Trifkoviceva procena je nazalost tacna, za Karadjica i Srpski narod bi bilo najbolje da im nije pao ziv u ruke. Ovako ce iskoristiti sve njegove slabosti.

Covek koji je tako dugo godina ziveo u progonu, i izgubio osecaj za politicku i zivotnu realnost, da mu ne dodajemo stecenu psihijatrijsku excentricnost- nema sanse u sukobu sa Haskom Inkvizicijskom Masinom.

To ce sve vise liciti na juris Don Kihota na Vetrenjace. Bolje bi mu bilo da se brani cutanjem i ne prizna taj Natovski Fasisticki Sud!

Upravu ste Sigi,

srpski narod treba da promeni vlast, i okrenese zemljama da saradjuje one koje su joj bar malo prijateljske? Dali ce to ikada da shvati ovaj narod. Dozvolili Dinkicu da vrslja i radi sta hoce sa drzavom kao da mu je Srbija privatno vlasnistvo? Kostunicu su prevarili, Tomu i jaku stranku rasparcali i sada ga, "ONI" vrbuju da kupe za velike pare.

Trebala je Srbija dati i dozvoliti da se izgradi Bondstill i svega toga ne bih bilo, i onako ruicici onda, nisu sa Jelcinom reagovali ni prstom. A nasi branioci srpstva u RS, na zalost, sve ce ih "ONI" poubijati da bih zadovoljili i dokazali da su vladari sveta. To je ocigledno da se NON_STOP radi protiva Srbije.

Pazi da se ne odbrani pred sudom NATO- država (genocidnih tvorevina i onih koje su ih stvorili).

Поштовани,

Врло је лепо што ви анализирате позицију Радована Караџића, и то прилично објективно. По мени је сасвим сувишно бавити се њиме од оног тренутка кад су га сместили у Хаг. Исто као са Милошевићем, Шешељом и другима. Њима је, драга господо, одзвонило. Дошла маца на вратанаца. Сви су они криви, неки мање, а неки више. Ако сте гледали "директан пренос рата" на светским телевизијама, онда вам је јасно да је ту било и геноцида и урбаноцида и силовања и свега што носи сваки рат, а поготову овај последњи. Треба им предати и ових пар преосталих које траже, а који се крију, не знам зашто у Србији, па почети с Европом сарађивати и овој нашој деци отворити пут у будућност. Будућност није Косово. То је прошлост и то - изгубљена. Знам да се многи неће сложити са мном. Међутим, то је истина с којом морамо живети.

Vidis, anonimni, ti ces se vrlo lako prilagoditi americkoj demono-kratiji, jer ti je prije svega potrebna naglasena kvazikultura koja ne skriva tvoje namjere, a to je tvoja rijec ``postovani``. A odmah nakon toga, ne moguci dugo da izdrzis, donosis sud o nasim vodjama, koje bjelosvjetske protuve i licemjeri robe i ubijaju. Kazes ``direktan prenos rata``, a vidis neko je i ucestvovao u tome ratu, i pri tom dozivio razne nesrece, ali ne od ovih sto bi ih ti sudio nego od pravih zlikovaca! Ako si juce pratio medije iz RS -e mogao si da vidis da su 50 ljudi (naravno Srba) iz Vozuce sahranjeni bez glava! Sta mislis zasto? Tijela sahranjena, a ne zna se gdje su glave! E to je tvoj ``direktan prenos``! Hoces u Evropu?! ``Buducnost nije Kosovo.`` Hoces da ti djeca budu hohstapleri i perverznjaci?! E to je sustina saradnje sa Evropom, a u ``najboljem slucaju`` saradjujuci sa tom obezbozenom Evropom (kroz prodaju svoje zemlje i obraza) doci ce ``nasa djeca`` do veceg novca pa ce postati homoseksualci, sodomisti, pedofili, prave zvjeri..!

zasto su krivi.da nisu mozda krivi sto su poceli da brane svoju drzavu.pa zar ne vidite da nam zapad rasparcao srbiju.a i dalje pokusava sa vojvodinom.samo slepac ne vidi sta se desava ili je ovo kolektivno ludilo ili vam je zapad toliko isprao mozgove da ne vidite dalje od nosa.zar ne vidite sve ratne zlocince koji su klali srbe a za to postoje video snimci nijednog nisu osudili vise od 3godine.a seselju sude vec 6godina a sta ako se ispostavi da nije kriv i hag ga pusti.oce mozda ga i puste samo u sanduku.

Најбитније је од свега у вези са Хашким трибуналом да једном Клинтону, Солани, Олбрајтовој, итд. уопште није ни потребно да се и појављују на њима. То да ли тамо неки Др. Дабић може или не може да брани или одбрани Др. Радована Караџића је од секундарне (ако не и терцијалне) важности за глобалну правду и демократију. Како каубојско резоновање правде и кривице изгледа може се видети на примеру сравњивања са земљом зграде РТС-а у Београду 1999. г. Наиме, по каубојској логици у Хаг треба да иду они који нису обавестили запослене у згради да ће да буду раскомадани бомбама а не они који су те бомбе и послали. Свесрпски Покрет "Магна Сербиа", http://www.freewebs.com/magnaserbia

Nece ziv izaci iz tog zatvora nikada.

Haski sud je produzena ruka Amerike to je sad svima jasno a ovaj tekst kao da je CIA pisala. Ako Karadzic tvdrdi da je imao dogogor i to napismeni sa Holbrukom koji je prestavlajo Ameriku zasto mu se ne bi verovalo, da napusti sve politicke funkcije i da nece biti gonjen od Haskog tribunala. Bas bi voleo da se taj dokumnet pokaze pa da vidimo ko laze.

Svaki Sud mora da je necija produzena ruka to je bar jasno! I sta sad ako je u ovom slucaju Haski sud-produzena ruka Amerike, zar bi to trebalo da znaci da je ovaj krvopija Karadzic nevin??? Svako ko ima bar malo obraza ili trunku mozga zna da je Karadzic covek -zver!!! Njegova dela su: Kradje: (milionske sume za vreme SFRJ i posle raspada SFRJ), ubistva,pronevere,zloupotrebe sluzb.polozaja i sve najgore! Nadam se da nikada nece izaci iz tog zatvora.

Da li si cula za onu "kadija te tuzi, kadija ti sudi"? Da li je to sud?

Bitno je da ne dospes do optuzenicke stolice jer posle nije vazno ko te tuzi i ko te sudi! Ako se dokaze da si zlocinac i krvopija, vazno li je ko te tuzi ili ko te sudi,posteno je da trulis u zatvoru do veka!!! Uostalom,mi smo ga tamo slali i time smo pokazali da verujemo tom sudu i da ih postujemo-sta sad???!!!

Ja ne mogu da vjerujem kakav je ovo zenski svijet koji prvi skace na osudu a da pri tom nema blage veze sta se desavalo i desava! Ovoliko nebulaza u par recenica stvarno je fenomen. Pa je li tebi jasno da je i Pontije Pilat bio sudija, tj. produzena ruka! Svaka pametna i postena djevojka i zena, a pogotovo Srpkinja, kojoj u svakom momentu svoga zivota odajem punu cast i postovanje, jer znam sta su sve prezivljavale i dozivljavale, sablaznice se od mogucnosti zla i nebuloze koje mogu da poteku od njihovog pola!

Fuj!!

E, hajde da te zamolim, tu tvoju turbo-folk pamet sa splavova, obavezno posalji u Evropu da i mi damo svoj doprinos mondijalizmu. Jer steta je da takav talenat u rasudjivanju propada ovdje na balkanskim ulicama. Ti bi cudo napravila! Nemas stida! Nemas obraza! Lupetas sta ti padne na pamet! Nemas karaktera! Ali zato imas dug jezik, pa sikces, sikces, i on ti je zamjena za sve ovo sto ti nedostaje.

Pre svega pozdrav Srdjanu, najvecem, najpametnijem Srbinu u US.

To receno, uopste se ne slazem sa glavnom premisom clanka. Naime, on smatra da Karadzic ima opciju da ignorise nelegalno osnovani sud ili da da kooperira i pripremi odbranu sa pomagacima u stilu Milosevica. Ja bih tu dodao i opciju, koju nije odabrao, da ako si predsednik zemlje, vodja celog jednog naroda, pa te ta zemlja (vlada) izruci protiv Ustava, krijuci ponoci, ili te stavljaju u igru dugogodisnjeg politickog fudbala, javnog rugla, potsmeha, onda po meni moras da budes najveci jazavac-kukavica da se ZIV predas (za sta ce ti zivot-starost u kavezu?). Predajuci se ziv, stavljas kaku na ceo predjasnji zivot, dajes ozvanicenje kvazi sudu i kvazi sudijama, koji ce te kao majmuna paradirati u kavezu. Kao i Srdja gore, pocinjes da govoris o PRAVDI, POSTOVANJU NEKAKVIH ZAKONA (?), pocinjes da odvaljujes besmislene posalice, kako je Srdjan primetio.

Ne slazem se sa Srdjom ni u IMPAKTU, koje ova presuda moze da ima. PRESUDA JE VREDNA, KOLIKO I SUD PRAVDE. Presuda ICTY je vredna, isto koliko je i vredna presuda slicnog Tribunala, koji je obesio Sadama. Iako pod firmom UN, u realnom zivotu ICTY je DIRIGOVAN i privatno finansiran sud, pored malo crkavice sto dobija od UN. Sta mozes da ocekujes od suda koga pored ostalih finansira Soros? Kakav je to sud da moze da natera svakog Srbina da dodje i svedoci, a ako odbije kazni ga do 10 godina zatvora (sad je jedan zemljak zaradio tu kaznu), a da ne moze da primora nijednog Amerikanca ili Britanca da dodje i samo da svedoci? General Klark je zahtevao da mu se unapred dostave pitanja! Kad su pitanja postala neprijatna sudjenje je prekinuto za javnost, ZAVESA spustena! Renomirani sud ICJ ("World Court") je cuvar Povelje UN. Neki od ICJ sudija nemaju ni svoje pomocnike ("law clerks"), dok sudije Tribunala imaju ceo tim. Kao rezultat, da bi dosao na red sa tuzbom pred ICJ sudom treba da cekas min 3 godine, sto je i verovatno i cilj toga, sto im se uskracuju neophodna sredstva. Kakav je ICJ sud (o kakvom postenom sudu se radi), najbolje se vidi ovih dana, gde kljucne Zapadne zemlje VRSE PRITISAK na Srbiju i ostale male zemlje, da ne glasaju, da zahtev Srbije o misljenju suda (da li je proglasenje nezavisnosti fantomske drzave Kosovo bilo legalno po IP) nikad ne stigne pred sud? Sta mislite da je Srbija podnela slican zahtev pred Tribunal (gde se sudi pojedincima, ne drzavama - da recimo Klinton i Solana budu okrivljeni za ratne zlocine pocinjene pri bombardovanju RTS, TRAJNIM trovanjem Srbije sa DU aerosolom, perilenom itd..), da li bi NATO zemlje vrsile ikakav pritisak na Srbiju da je odvrate od tog koraka? Prema tome, ceo svet zna da je Haski Tribunal ravan po nivou kredibiliteta onom Tribunalu, koji je sudio Sadamu. U oba Tribunala imas "sudnicu", nalik na prave sudnice, "sudije" u crnim odorama, nalik na prave sudije, "tuzioce", "advokate", "svedoke", "molbe", "resenja na molbe", "apeliranja", "resenja na apel" - a u stvari radi se o REZIJI, sudskom pozoristu, gde je PRESUDA UNAPRED KOVERTIRANA, kako Srdjan lepo rece. U tom slucaju, ja sve vas pitam, kakvu tezinu moze da ima takva (unapred poznata) presuda? Sta mozes da dokazes pred takvim sudom? Ako bi poslusali Srdjanov savet, i cela zemlja skocila da brani Karadzica pred takvim sudom, ONDA BI TEK STAVILI KAKU I NA SEBE. Znaci NESVESNO, svi smo mi prihvatili kredibilitet ovog "kengurskog" suda (kako su Australijski doseljenici u US prozvali slicne preke sudove na Divljem Zapadu).

Zaboravi Tribunal za momenat, da li je zakonski osnovan, sto je bilo S.M. teza i da li je "disinterested"- objektivan sud. Pogledajte sta se u isto vreme radi svuda po svetu. Okupacija Irana, Avganistana, Bush doktrina da US ima pravo da napadne bilo koju zemlju (misli se na prcvarnice, ali ne na zemlje sa Nuke bombama), za koju misli da pomaze terorizam, bez Medjunarodnog Prava, bez UN-a, bez ichega, zatim dolazi ruska okupacija Juzne Osetije potpuno identicna/preslikana okupaciji Kosova itd itd.. Sad ja vas pitam, u takvoj situaciji, ne revizije I.P., vec totalnog UNISHTENJA Intern. Prava, kakve ima svrhe u takvim uslovima govoriti o "mini-genocidu" u Srebrenici sa okolinom (5000 do 7000 likvidiranih Muslimana i 1000 do 3000 ubijenih Srba)? U Iranu je za 10 godina ubijeno oko 1 000 000 nevinih ljudi. Prognato oko 3 miliona. Samo u Siriji luta oko milion i po izbeglih Iracana,jadni bolesni, gladni, bez posla, bez novca, bez kuca... NIKO NE MRDA PRSTOM. CNN, CBC, ABC.. nijedna zapadna TV nece da snime ni sicusnu emisiju gde bi bilo koga proglasili odgovornim za unistenje jednog naroda. Kako u takvoj situaciji moze da se govori o "etnickom ciscenju", kao zlocinu, bilo gde? U takvoj situaciji vam je jasno zasto nijedna muslimanska zemlja na svetu ne priznaje "Kosovu", a Egipat (!) sa Argentinom (!) i Spanijom (!) je glavni pomagac da se zahtev Srbije o okupaciji Kosova prosledi ICJ sudu. U takvoj situaciji KAKVA JE TEZINA OSUDA ICTY, koje ce dobiti generali Lazarevic i Ojdanic, kao navodni "ratni zlocinci"-branioci Srbije protiv NATO invazije?

Anglosaksonsko Pravo (NA KOME JE ZASNOVAN ICTY), od Magna Carta (1215) naovamo, pociva na dve kljucne doktrine - Doktrina Presedana i Doktrina Cistih Ruku. Ova prva omogucava uniformnost i efikasnost prava (Kad se napravi sudski presedan, kasniji slucajevi mora da se usklade sa tim presedanom, dok se presedan ne opovrgne), a druga zahteva da obe strane u sporu udju u sud CHISTIH RUKU. Uporedite to sa Hagom.

Po tebi ispada da su svi krivi osim Vas Srba.!! Kriva je Amerika,EU,Solana,Klark,Klinton, dok Karadzic,Milosevic,Mladic i ostala bagra su nevinasca koji ne bi ni muvu zgazili?!!! Vi bre niste ljudi i nemate ama bas nista ljudsko u sebi. Sve zrtve koje su ubijene masakrirane i spaljene ,po Vama su vrsili kolektivno samoubistvo i sami su se potkopali na raznim skrivenim mestima ili oni Albanci sa Kosova su se sami dobrovoljno kacili u Srpske hladnjace i "slucajno" su se ubili pa su se sami na brzaka sahranili negde po centralnoj Srbiji???!!! Alo bre covece,pitas li se gde ce ti dusa?

Slusaj, bagrom nazivaj svoje poturcene saplemenike, a ne nase vodje! A ako hoces ljudski (a ne kvazi-civilizovano) da razgovaras, onda se opusti, jer to je u redu! Naravno da su najvece svjetsko zlo Amerika, EU, Solana, Klark, Klinton, i ini, jer oni u sebi predstavljaju pravo olicenje zla! Zar ne vidis koliko su ratova zapoceli, i koliko je ljudi cvililo i cvili pod njima! Oni su dosli do najnizeg stupnja, vise i ne skrivaju zlo! Gaze propise koje su sami donosili, a kada to neko drugi ucini, oni bezumnici ubjedjuju ih da to nije pravedno i dobro!

Halo bre, ti ili si nepismen ili si lud. Covek govori o svim strnama. Mi Srbi jesmo pravili svasta, i tome se stidimo, ali vi Siptari posebno nemate sta da govorite... Otmice, ubistva, cerupanje ljudi zarad prodaje organa !, hej bre... Sta pricas...?

Ja pisanje Srdje Tvrtkovica vidim ovako:

Ovo je u stvari javno obracanje obracanje Tvrtkovica & Co. upuceno Radovanu i njegovoj porodici.

Naime, jucer se u stampi nakon najave advokata File,da ce Radovan poceti strajk gladju, pojavila izjava Radovanove kcerke Sonje da Radovan ima jednog jedinog zastupnika i top nije Fila i da njoj nije jesno dakle sada pa Fila sa takvim izjavama a on nije uopste nije njegov zastupnik

Da ali vi svi zaboravljate da je Slobodan Milosevic svojim potpisom na Dejtonski sporazum priznao postojanje Haskog Tribunala. E sada to sto se to okrenulo protiv njega je druga prica.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.