Da se ohlade usijane glave, Rusi šalju S-300 u Siriju

Izvor: B92, 24.Sep.2018, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da se ohlade usijane glave", Rusi šalju S-300 u Siriju

Moskva -- Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

"Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne površine S-300 u roku od dve nedelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu od više od 250 km i istovremeno udari nekoliko vazdušnih meta", a prenosi Sputnjik.

"Naglašavam da smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2013. godine, na zahtev izraelske strane, obustavili isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a pripadnici sirijske vojske obučeni. Danas se situacija promenila. I ne našom krivicom", naglasio je ruski ministar odbrane. Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanje bezbednosti ruske vojske u Siriji, dodao je on.

Šojgu je istakao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane.

Ruski ministar je objasnio okolnosti rušenja ruskog aviona Il-20 u Siriji. "Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u vazduhu, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika."

"Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mere kako bi se povećala bezbednost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji“, dodao je ministar.

Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO. "To će omogućiti centralizovano upravljanje svim snagama i sredstvima protivvazdušne odbrane u Siriji, praćenje vazdušne situacije i operativni prenost ciljnih oznaka. Najvažnije će da će biti garantovana identifikacija svih ruskih aviona od strane sirijskih sredstava protivvazdušne odbrane", naglasio je Šojgu.

Šojgu je uveren da će preduzete mere ohladiti "usijane glave" koje nose u sebi pretnju za ruske trupe u Siriji. U protivnom će Rusija biti primorana da reaguje u skladu sa trenutnom situacijom.

Portal Raša tudej je naveo da je isporuka sistema S-300 deo odgovora u vezi obaranja ruskog aviona "Iljušin-20", koji je oboren prošle nedelje dok se vraćao u avio-bazu Hmejmim, u Siriji. Avion je greškom oborila sirijska protivvaszdupšna odbrana, ali zbog, kako smatra Moskva, Izraela koji je namerno gurnuo ruske avione na liniju vatre

Prema podacima ruskog ministarstva, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su letelicu izložili napadu sirijske PVO. Avion je oboren raketom iz sistema Es-200 pri čemu je poginulo 15 ruskih vojnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODGOVOR RUSA NA RUŠENJE ILJUŠINA JE BRZ I ŽESTOK: Putin šalje S-300 u Siriju! NOĆNA MORA za Izrael!

Izvor: Kurir, 24.Sep.2018

Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, potvrdio je danas ministarstvo odbrane Rusije.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.