Da li su izvršitelji nužno nemili gosti

Izvor: RTS, 15.Sep.2013, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su izvršitelji nužno nemili gosti

Institucija sudskog izvršitelja već godinu dana u prevosudnom sistemu Srbije. Za to vreme postali su nepopularni među građanima ali i među kolegama pravnicima. Mnogi gradovi u Srbiji nemaju nijednog izvršitelja.

Ko račune ne plaća redovno, rizikuje da mu se na vratima pojavi izvršitelj. Ova profesija uvedena je u pravosudni sistem Srbije pre godinu dana. Privatni izvršitelji, međutim, nisu popularni među građanima ali, izgleda, ni među kolegama pravnicima. Od 330 koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi trebalo da ih bude u Srbiji, radi svega 110. Čačak, Užice, Novi Pazar, Valjevo nemaju nijednog izvršitelja.

I posle godinu rada slika o njima gotovo je ne promenjena. Uterivači dugova, zli momci. O toj novoj pravosudnoj profesiji uvedenoj kako bi se omogućilo efikasnije izvršenje sudskih presuda u javnosti se sve više polemiše.

"Mi imamo prilično kratak period na osnovu koga možemo donositi zaključke o radu izvršitelja. Naravno da sve što je novo podložno je i određenoj analizi", kaže Ljiljana Blagojević, pomoćnik ministra pravde i državne uprave.

"U tom smislu zakon o izvršenju i obezbeđenju pretrpeće izvesne promene ne samo u pogledu toga kako se dele predmeti. Pre svega menja se nadležnost izvršitelja pa će se prema prebivalištu odnosno sedištu dužnika a ne vise poverioca predmeti dodeljivati u rad", dodaje Ljiljana Blagojević.

U beogradskom "Infostanu" koji ima najviše potraživanja za naplatu kažu da nema privilegovanih izvršitelja i da im predmete ravnomerno dele. Od uvođenja izvršitelja naplata je povećana za 95 odsto.

"Kako se uvode nove kancelarije dajemo po 100 novih predmeta kako bi videli da li oni posluju po zakonu, kako oni sprovode svoja izvršenja i upravo nam je važno da li izvršiteljske kancelarije sprovode izvršenja i nad nekim korisnicima, koji nisu socijalno ugroženi, koji žive na Dedinju a ne samo da idu kod ovih ljudi u Kamendinu, koji su socijalni ugroženi slučajevi", kaže Milica Paunović iz "Infostana".

Rad izvršiteljskih kancelarija kontrolišu nadležno ministarstvo ili komora izvršitelja, a disciplinski postupak može da pokrene sudija osnovnog suda na čijoj je teritoriji imenovan izvršitelj ili stranka u postupku.

"Mislim da nikada nećemo imati neku sliku u javnosti do kraja kakvu ja mislim da treba da bude jer sama po sebi profesija nije popularna a mi se stralno trudimo da tu sliku izmenimo i ja mislim da realno takva slika ne bi trebalo da bude, pa zato stalno ponavljam da mi izvršitlelji nismo produžena ruka države i da radimo i za državu, ali i za građane", kaže Mihajlo Dragović, predsednik Komore izvršitelja.

Praksa iz okruzenja pokazuje da izvrsitelji imaju mogućnosti da se brzo obogate i tu priliku koriste. Kod nas Komora izvrsitelja nije registrovala naglo bogacenje članova.

Ministarstvo pravde izradilo je plan po kojim ce kontrolisati rad izvršitelja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izvršitelji nepopularni i među pravnicima

Izvor: RTS, 15.Sep.2013

Institucija sudskog izvršitelja već godinu dana u prevosudnom sistemu Srbije. Za to vreme postali su nepopularni među građanima ali i među kolegama pravnicima. Mnogi gradovi u Srbiji nemaju nijednog izvršitelja...Ko račune ne plaća redovno, rizikuje da mu se na vratima pojavi izvršitelj. Ova...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.