Da li su Crnogorci prepisali od Hrvata?

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su Crnogorci "prepisali" od Hrvata?

Zavod za školstvo Crne Gore sapštio je da je za planove i programe za školski predmet fizičko obrazovanje preuzeo rešenja iz Hrvatske.

Precizirano je da tu postoji "velika identičnost".

Zavod je reagovao pošto su hrvatski mediji preneli da je ta institucija kopirala hrvatske planove i programe iz pojedinih predmeta.

Kako prenosi Jutarnji list, planovi i programi iz nekoliko predmeta, koji su dostupni na sajtu crnogorskog Zavoda za školstvo, "od reči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do reči" su prepisani, a zapravo se radi o predlogu hrvatske reforme obrazovanja, o kome još nije postignut dogovor.

To je po pisanju hrvatskog dnevnog lista otkrila Ljiljana Handžek, učiteljica iz Zagreba koja je radila na hrvatskoj kurikularnoj reformi, i koja je pročitala pojedine programe crnogorskog Zavoda.

"Slučajno sam naletela na stranice Zavoda za školstvo Crne Gore. Pogledala sam paušalno njihov novi program za predmet fizičko vaspitanje i pomislila, gle kako Crnogorci dobro rade. Tek kad sam bolje proučila, shvatila sam da je to najvećim delom prepisan i preveden naš dokument kurikuluma", rekla je Liljana Hanžek, prenosi Jutarnji list.

Zavod je priznao da je u planovima i programima za predmet fizičko vaspitanje "identičnost velika".

"Pripremajući se za izradu Predmetnog programa Fizičkog vaspitanja, tražili smo uzore iz zemalja u okruženju... Našim potrebama i mogućnostima najviše je odgovarao model koji je urađen u Hrvatskoj, pa smo ga u značajnoj meri koristili i prilagodili našim uslovima", pojasnio je Zavod za školstvo Crne Gore.

Objašnjeno je da "autentičnost napora u obrazovanju ne isključuje opserviranje najkvalitetnijih iskustava drugih u cilju realizacije punih potencijala sve dece" i navedeno da je crnogorski obrazovni sistem "kompatibilan" sa slovenačkim.

"Sa druge strane, jako cenimo ono što je u Hrvatskoj urađeno na ovom polju, te naše nadležne službe bez sumnje koriste i iščitavaju sve ono za šta smatraju da je dobra praksa koja je primenjiva u našim uslovima. Stoga je kod predmetnih programa moguće da se pojave umerene identičnosti. Ono gde identičnost jeste velika jeste Fizičko vaspitanje", zaključuje se u reagovanju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crna Gora ispituje "plagiranje" hrvatskog školskog programa

Izvor: N1 televizija, 23.Avg.2017, 17:41

Ministarstvo prosvete Crne Gore zatražilo je danas od crnogorskog Zavoda za školstvo odgovor povodom navoda da su planovi i programi iz pojedinih predmeta u reformisanom programu obrazovanja Crne Gore kopirani iz predloga hrvatske reforme obrazovanja..."Kako je reč o nadležnosti ekspertskih tela...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.