Da li se po psu vlasnik poznaje?

Izvor: Blic, 05.Mar.2017, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se po psu vlasnik poznaje?

Prema poslednjem istraživanju naučnika s britanskog Lester univerziteta, osobe koje su postigle lošije rezultate na testovima ličnosti (agresivnije i osobe koji nisu preterano prijateljski nastrojene) nisu za ljubimce birale „opasne“ rase pasa, već naprotiv, one za koje svi smatramo da su maze i mirni psi.

Hteli da to priznaju ili ne, većina ljudi prema rasi psa koju šeta njihov vlasnik procenjuju njegov karakter. Pa tako često čujemo kako vlasnik pitbula, staforda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili rotvajlera mora da je neki „žestok“ momak i kavgadžija, piše MAGAZIN PAS.

Međutim, kako pokazuju naučne analize, ništa nije pogrešnije od ovakvog stava. Kako bi svoju tezu i potvrdili, engleski naučnici sproveli su eksperiment u kom je učestvovalo 235 osoba, od tinejdžera do seniora. Zadatak je bio da ocene koliko su na skali od 1 do 10 agresivni psi čije fotografije će dobiti da pogledaju, kao i da izaberu kog bi psa od ponuđenih najradije imali za ljubimca.

U grupu pasa koje su svrstali u grupu opasnijih ili opasnih ispitanici su uglavnom stavljali nemačke ovčare, boksere, pitbulove i američke stafordske terijere. S druge strane, u kategoriju mirnih i druželjubivih svrstali su labradore, koker španijele, border kolije i zapadno škotske bele terijere (vestije).

Naučnici su potom upoređivali rezultate koje su učesnici studije ostvarili na testovima ličnosti i razmatrali da li bi osobe s delikventskom prošlošću i problemima u ponašanju radije birali rase označene kao „opasne“. To, rezultati su pokazali, nije bio slučaj.

„Opasne“ rase kao željene ljubimce u najvećem broju slučajeva volele bi osobe koje su na testovima pokazale da su druželjubive, otvorene, prijateljski nastrojene. To su bile osobe koje vole da slede pravila, veoma osvešćene i organizovane. Upravo ovakav tip ličnosti idealan je za dresera ili trenera pasa što znači da ako bi te osobe imale neku od „opasnijih“ rasa, njihov pas mnogo bi se bolje ponašao i bio prijateljskiji nastrojen od ostalih ispitanika koji su birali mirnije pse, piše MGAZIN PAS.

Ono što naučnici poručuju je da o ličnosti vlasnika ne možemo ništa saznati na osnovu toga kog psa ima za ljubimca. Isto tako, ni o karakteru psa ne smemo suditi prema rasi, ali uticaj medija i propagande nažalost još uvek je presudan.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Da li se po psu vlasnik poznaje?

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Mar.2017

Prema poslednjem istraživanju naučnika s britanskog Lester univerziteta, osobe koje su postigle lošije rezultate na testovima ličnosti (agresivnije i osobe koji nisu preterano prijateljski nastrojene) nisu za ljubimce birale „opasne“ rase pasa, već naprotiv, one za koje svi smatramo da su maze...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.