Da li mogu da vas kazne ukoliko nosite masku ispod nosa?

Izvor: B92, 24.Nov.2020, 16:37

Da li mogu da vas kazne ukoliko nosite masku ispod nosa?

Ukoliko masku nosite ispod nosa, na bradi ili na drugi način kojim se ne prekrivaju ključni delovi lica, možete da budete prekršajno kažnjeni.

Nošenje maske najbitnija je preventivna mera, a kako je poznato, njeno nošenje je obavezno u određenim okolnostima - na primer u javnom prevozu i u zatvorenom prostoru.

Komunalna milicija i inspekcija već neko vreme imaju pravo da kontrolišu poštovanje epidemioloških mera, te da pišu kazne za njihovo nepoštovanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U to spada i nošenje maske, a budući da mnogi i dalje nose maske nepravilno - najčešće ne pokrivajući nos, novinari portala 021.rs pitali su komunalne službe u Vojvodini da li će kazniti građane koji ne nose masku pravilno.

Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, komunalne službe se prilikom kontrola pozivaju na stručna uputstva "Batuta", a u kojima je navedeno da se maska pravilno nosi kako bi imala zaštitnu ulogu, što znači da maska treba da prekrije nos, usta i bradu, te da čvrsto prianja uz lice.

"S obzirom na zaštitnu ulogu zaštitne maske u sprečavanju širenja zarazne bolesti, potrebno je da se ista koristi na propisani način. Iz tog razloga Gradska uprava za inspekcijske poslove putem komunulnih inspektora i komunalnih milicionera će intenzivno kontrolisati pravilan način nošenja zaštitnih maski. Nenošenje zaštitne maske, odnosno nepravilno nošenje iste podrazumevaće se kao nepridržavanje mera lične zaštite, što za posledicu ima i prekršajnu odgovornost", objašnjavaju u Gradskoj upravi.

To znači da možete prekršajno odgovarati, to jest platiti kaznu u iznosu od 5.000 dinara ukoliko nosite masku ispod nosa, brade ili na drugačiji, nepravilan način u javnom prevozu i zatvorenom prostoru. Ta kazna je nedavno uvedena izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nepravilno nošenje maske dovodi u opasnost od širenja koronavirusa u trenutku kad Novi Sad, ali i Vojvodina i cela Srbija beleže rekordne brojeve zaraženih, preminulih i hospitalizovanih građana. Širenju koronavirusa pogoduje i određeni broj neodgovornih građana koji misle da je virus "svetska zavera" i izmišljena pojava, te ne poštuju mere koje štite i njihove, ali i živote svih drugih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.