Izvor: N1 televizija, 03.Jan.2018, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je potrebna odbrana Srba deklaracijom?

Nova godina donosi Srbiji i Republici Srpskoj novu deklaraciju. Novi rok za njeno usvajanje je Sretenje. Najavljuje ga predsednik Republike Srpske i objašnjava da će deklaracija zapravo biti aneks sporazuma.

Izvor: N1

 "Formalni dokument će se zvati Aneks sporazuma o paralelnim vezama, jer mi želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše", rekao je Milorad Dodik.

Dok se čeka potpis, javnost u Srbiji podeljena oko toga da li je odbrana Srba deklaracijom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << uopšte potrebna. Čedormir Antić nema dilemu da jeste, ali ne ovakvom deklaracijom.

"U prvom trenutku je najavljena kao nekakav temeljac nove državne politike prema milion i 750 hiljada Srba koji žive u regionu izvan granica Srbije. Međutim, mi sada vidimo da to nije to. Tu je reč o zaštiti kulture, o zaštiti pisma", kaže istoričar Čedomir Antić.

"Taj dokumet je zapravo dugo najavljivani Memorandum 2 i on sadrži slične floskule i sličan nivo političke nepismenosti i neodgovornih političkih namera pre svega onih koji su sastavljali taj tekst", smatra istoričar Nikola Samardžić.

Iako tekst nije objavljen, predsednici Srbije i Srpske ranije su obznanili šta će biti okosnica Deklaracije o opstanku Srba.

"DEKLARACIJA O OPSTANKU SRBA"

1. Pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma

2. Pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture

3. Pravo na izučavanje srpske istorije i negovanje herojskih i slobodarskih tradicija srpskog naroda

4. Pravo na izučavanje nacionalne geografije

5. Pravo na očuvanje i zaštitu kulturno-istoprijskog nasleđa srpskog naroda na njegovom kulturnom prostoru

6. Pravo na informisanje na srpskom jeziku

"To je tekst, mislim kako bi rekao, to je stvar potpuno benigna", rekao je Aleksandar Vučić u avgustu 2017. godine.

Da će biti onih koji će tekst shvatiti maligno, sagovornici N1 nemaju dilemu.

"Nadam se da je taj dokument loklanog, privremenog karaktera namenjen jednoj konkretnoj političkoj svrsi a to je zaštita režima Milorada Dodika u BIH", smatra Nikola Samardžić.

Čedomir Antić veruje da će odbrana Srba na papiru, dobro poslužiti i Aleksandru Vučiću.

"Mi vidimo da predsednik Vučić to čini više nego njegovi prethodnici, od Miloševića do Tadića, pa čak i Nikolića. Više stavlja nacionalne i državne interese u funkciju sopstvenog izbora. Temelj svih njegovih delovanja je njegovo mesto u SNS i njegova potreba da neprekidno vodi stranačku kampanju za neke izbore", kaže Čedomir Antić.

Ove godine - Vučićevu stranku očekuju beogradski, a Milorada Dodika opšti izbori u BIH.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Nova deklaracija o opstanku Srba

Izvor: N1 televizija, 03.Jan.2018

Nova godina donosi Srbiji i Republici Srpskoj novu deklaraciju. Novi rok za njeno usvajanje je Sretenje. Najavljuje ga predsednik Republike Srpske i objašnjava da će deklaracija zapravo biti aneks sporazuma...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.