Da li je počeo postupak izručenja radikala Hagu?

Izvor: B92, 11.Mar.2016, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je počeo postupak izručenja radikala Hagu?

Pravni zastupnik Srbije u Hagu Saša Obradović dostavio je izveštaj Tribunalu u kome navodi da je Srbija pred sudom pokrenula postupak za izručenje članova SRS.

U Višem sudu u Beogradu, međutim, kažu za B92 da nisu dobili nikakvu dokumentaciju o slučaju troje radikala koje Tribunal traži zbog nepoštovanja suda.

Da li će troje radikala biti izručeni Tribunalu u Hagu?

Saša Obradović, pravni zastupnik Srbije, obavestio je Tribunal da je proces izručenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrenut.

Predsednik Saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić kaže da je u pitanju postupak koji se sprovodi prema zakonu o saradnji sa Tribunalom .

"Ovo je uobičajeni postupak kad je u pitanju predmet Šešelj i troje radikala. Radi se o dva odvojena predmeta, postupak je sada u rukama suda i sudskih instanci i pravosuđa. Mi niti želimo niti hoćemo da se mešamo u rad pravosudnih organa. Naše je da ispoštujemo odluku suda, kakva god ona da bude", kaže Ljajić.

Obradović je, u izveštaju Tribunali naveo da je od Ministarstva pravde dobio obaveštenje da će predmet, pošto je razmotren na poverljivoj sednici Vlade, biti hitno prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost.

U Višem sudu, međutim, za B92 kažu da nisu dobili nikakvu dokumentaciji o ovom slučaju.

Lider radikala Vojislav Šešelj, kaže da nema pravnog osnova za izručenje njegovih stranačkih kolega .

Članovi Srpske radikalne stranke - Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić, optuženi su za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja svedoka i uticaja na svedoke tokom sudjenja Vojislavu Šešelju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fila: Izručiće ih, ali posle izbora

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2016, 06:45

Država Srbija pokrenula je postupak za izručenje radikala Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića koje Haški tribunal optužuje za nepoštovanje suda. O tom potezu Beograda sud je obavestio pravni zastupnik Srbije Saša Obradović...- Srbija neće moći da izbegne izručenje traženih osoba...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.