Izvor: N1 televizija, 09.Feb.2017, 23:01 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Da li je kečapu mesto u frižideru ili ne?
Frižideri su nam danas prepuni hrane koja bi mogla da se čuva i u kredencu. Ljudi su u prošlosti čuvaki puter, jaja i soseve u ostavi, i nisu se razboljevali. Zašto onda insistiramo da te namirnice danas držimo na niskim temperaturama, pita se BBC.
Jedan britanski lanac supermarketa počeo je da drži kečap i na rafovima i u frižiderima, kako bi udovoljio svim kupcima nakon što je anketa koju su sproveli na 2.600 ispitanika pokazala da 54 odsto ljudi smatra da kečap treba >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << držati u kredencu, a 46 odsto u frižideru. Potom se na društvenim mrežama razvila oštra debata onih koji vole rashlađen kečap i onih koji ga čuvaju na sobnoj temperaturi, navodi BBC.
Koja od dve struje je u pravu pokušali su da saznaju od istoričarke ishrane Poli Rasel koja za BBC ističe da je današnja opsednutost rashlađivanjem hrane “bizarna”. Kako kaže, mnogi popularni brendovi kečapa i ostalih soseva postojali su i pre nego što su domaćinstva u Britaniji posedovala frižider.
“Oni (sosevi) su bili potpuni spasioci za domaćice – dodavali su ukus jelima koja su bila bljutava i monotona”, objašnjava dr Rasel i ističe da njihovi nivoi kiselosti, soli i šećara pokazuju da ih je mikrobiološki potpuno bezbedno čuvati na sobnoj temperaturi, i da to važi i dan danas.
Upozorava da danas postoji povećan strah u vezi sa bezbednošću hrane, zbog čega često u frižider trpamo hranu kojoj tamo nije mesto.
BBC je napravio i listu namirnica u vezi sa kojima postoji dilema čuvati je u frižideru ili ne: