Da li je Kolinda čula šta znači Za dom spremni?

Izvor: B92, 03.Feb.2019, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da li je Kolinda čula šta znači 'Za dom spremni'?"

Hrvatski publicista Drago Pilsel je pitao Kolindu Grabar Kitarović da li je čula odluku Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa pozdravom “Za dom spremni”.

Presudom je konstatovano da je to ustaški pozdrav.

"Je li Kolinda Grabar Kitarović čula šta je Evropski sud za ljudska prava poručio Džou Šimuniću, koji je tužio Republiku Hrvatsku? Trebalo je da čuje jer, kako navodi kolega Boris Vlašić, ZDS nije 'stari hrvatski pozdrav', već pretnja, obećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << progona i smrti svima koji ne podržavaju ustaše. To je pozdrav mržnje", naveo je Pilsel na tviteru.

Evropski sud za ljudska prava odbio je ranije ove sedmice da raspravlja o tužbi bivšeg hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića, koji je tužio državu Hrvatsku zbog kazne od 25.000 kuna (3.371 evro) zato što je tokom održavanja utakmice hrvatske reprezentacije sa reprezentacijom Islanda u Zagrebu, 2013. uzvikivao taj ustaški poklič.

A krajem oktobra prošle godine, povodom prečeste upotrebe tog ustaškog pokliča u Hrvatskoj u pesmama, na spomenicima poginulim HOS-ovcima i generalno u javnosti, predsednica Kolinda Grabar Kitarović je objasnila da je "za dom spremni", stari tradicionalni hrvatski pozdrav koji je, kako je rekla, u meduvremenu postao kompromitujući.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.