Da li će i večiti postdiplomci izvući produženje?

Izvor: N1 televizija, 25.Sep.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će i "večiti" postdiplomci "izvući" produženje?

Ministarstvo prosvete je vladi uputilo izmene Zakona o visokom obrazovanju kojima će za dve godine biti produžen rok za diplomiranje "starim" studentima osnovnih studija, ali ne i studentima koji su po starom programu na magistarskim i doktorskim studijama.

Akademci su zbog toga nezadovoljni, a iz parlamenta stižu poruke utehe. Šef skupštinskog Odbora za obrazovanje kaže da će tražiti podršku poslanika da u zakon unesu izmene koje jednako tretiraju studente svih nivoa studija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Spekuliše se da studenata po starom programu ima 12 hiljada. Profil prosečnog studenta po starom programu izgleda otprilike ovako: studije je upisao pre 2006. i imao je najmanje deceniju da ih završi. Aktuelni rok za diplomiranje je 30. septembar 2016.

Ipak, umesto pet dana za diplomiranje imaće još dve gratis godine - najnovija je odluka Ministarstva prosvete. Ovo nije prvi put da nadležni produžavaju rokove za epilog studija po starom, ali, ovog puta izostavljaju postdiplomce.

Naime, ministarstvo je uvažilo stav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje da tzv. stari studenti magistrarskih i doktorskih studija ne dobiju još jednu šansu. Tvrde - imali su najmanje deceniju da postanu magistri ili doktori nauka i to je dosta.

"Iako formalno možemo da ignorišemo preporuke Saveta to nismo učinili jer je to važna institucija, koju čine istaknuti članovi akademske zajednice, čije se mišljenje uvažava i poštuje. I prethodno ministrstvo je moglo da ignoriše preporuku Nacionalnog prosvetnog saveta u vezi sa uvođenjem informatike u osnovne škole, ali to nije učinilo jer je i NPS važna institucija. Doktorske i magistarske studije mogu da se nastave, ali po kriterijumima Bolonje", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.

To je diskriminacija, odgovaraju iz krovne organizacije studenata SKONUS. Apleluju na vladu da ne podrži predlog: „Srbija bi pre svega ostala uskraćena za veliki broj akademski obrazovanih građana u ovom slučaju profesora jer su to mahom, doktorske studije su upisivali mahom studenti koji su trebalo da ostanu u nastavi na svojim fakultetima“, kaže Milan Savić.

U SKONUS-u najavljuju sledeći korak: u potrazi za podrškom pokucaće na vrata skupštine. Šef odbora za obrazovanje za N1 kaže da je na strani studenata:

„Moj stav je da je neophodno da zakon ima isti odnos prema svim studentima i da nemamo validne argumente da dovedemo magistarske i doktorske studente u nepovoljni položaj“, kaže Muamer Zukorlić.

Ukoliko taj stav na odboru podrži većina, pred poslanicima će se na kraju naći predlog izmena Zakona koji dve dodatne godine za kraj studija, ipak, daje i "starim" postdiplomcima.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Večiti" studenti dobili novu šansu, postdiplomci zasad ne

Izvor: N1 televizija, 25.Sep.2016

Ministarstvo prosvete je vladi uputilo izmene Zakona o visokom obrazovanju kojima će za dve godine biti produžen rok za diplomiranje "starim" studentima osnovnih studija, ali ne i studentima koji su po starom programu na magistarskim i doktorskim studijama...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.